(0)

Valittuja kertomuksia ja novelleja 2

e-kirja


Anton Tšehovin novellit ovat ajatonta pohdintaa elämän suurten kysymysten äärellä. Tämän kokoelman tarinat toimivat ikkunana myöhäis-1800-luvun venäläiseen sieluun. "Iso Volodja ja pikku Volodja" tulkitsee nuoren ihmisen kohtaamia valinnanpaikkoja. "Taloinpoikaiselämää" puolestaan kuvaa maaseudun ihmisten kulkemaa karua ja kivistä tietä ja "Mies kotelossa" yhteiskunnan ylenkatseen vaikutuksia yksilön elämään. "Karhunvatukat" tutkii lohdullisia valheita, joita kerromme itsellemme, ja "Tapaus lääkärin elämästä" puolestaan toivon ja epätoivon hienoa tasapainoa pienessä yhteisössä.

Kokoelma esittelee Tšehovin vertaansa vailla olevan kyvyn vangita proosan keinoin ihmisluonto kaikessa monimutkaisuudessaan. Novellit vetävät lukijan mukaan syvälliseen matkaan, jolla kohdataan ihmiselon kipupisteitä ja tienhaaroja.

Anton Tšehov (1860–1904) oli venäläinen näytelmäkirjailija ja novellisti. Tšehovilaiselle tyylille ominaista on tiivis ja realistinen kerronta yhdistettynä impressionistiseen maailmankuvaan. Tšehovia on pidetty novelli- ja näytelmäkirjallisuuden uudistajana ja yhtenä venäläisen kirjallisuuden merkittävimpänä hahmona. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa lukeutuvat näytelmät Lokki, Vanja-eno ja Kirsikkapuisto.