(133)

Suomussalmi: Talvisota 1939-40

e-kirja


Verenkarvas romaani talvisodasta.

Monisärmäinen kertomus siviileistä, jotka eivät lähteneet evakkoon Puna-armeijan tieltä talvella 1939.

Suomussalmen tapahtumat ovat jääneet Raatteen tien varjoon, vaikka taistelut olivat volyymiltään samankokoiset ja Raatteen tie pikemminkin jälkinäytös sille, mistä Suomussalmen tarina kertoo.

Ruudinkatkuinen tarina tempaa lukijan mukaansa tapahtumien keskiöön Neuvostoliiton miehittämiin kyliin ja suomalaisen sotapoliisiosaston mukana ankariin puolustustaisteluihin. Sekä evakuoimaan että tuhoamaan Suomussalmen kirkonkylän.

Pekka Jaatinen näyttää romaanissaan, että sodan osapuolet eivät olleet yksituumaisia, vaan niin suomalaiset kuin neuvostoliittolaiset sisäisesti ristiriitaisia ryhmiä. Silti pyrkimys järjestykseen säilyi sekasortoisissakin olosuhteissa.

Useilla romaanin hahmoilla on vastineensa historiassa. Näitä ovat niin Lev Mehlis lähimpine alaisineen kuin Ruhtinansalmen kyläläiset ja suomalainen sotapoliisiryhmä, jota johti näyttelijänä aikanaan tunnettu Eino Kaipainen.

Pekka Jaatinen on kirjoittanut laajan tuotannon perusteelliseen taustatyöhön perustuvia sotaromaaneja. Hän on tunnetuin viisiosaisesta Lapin sota -sarjastaan.



3.9

133 arvosanaa

Tapani

31.1.2021

Oli mielenkiintoista lukea tämä kirja. Romaani jossa kuitenkin oli mukana paljon faktaa... Tämä kävi ilmi siitä että olin juuri aiemmin lukenut Teemu Keskisarjan historiikin "Raaka tie Raatteeseen".. tässä teoksessa Keskisarja käsitteli Raatteentien ja myös Kuusamon saistelujen vaiheita tavallisten ihmisten, sotilaiden, suomalaisten ja venäläisten kannalta, dokumentoidun, kirjoitetun ja kerrotun kokemuksen pohjalta. Myös Venäjällä hiljakkoin avautumisen arkistojen aineistojen pohjalta... Välillä Jaatisen kirjassa on romaanille tyypillistä fiktiota, niin yllättävän usein kirja sivua samoja henkilöitä ja tapahtumia kuin Keskisarjan historiikki... Molemmat teokset kannatettavaa luettavaa...