(49)

Stalingradin viemärit

äänikirja ja e-kirja


Kunnianhimoinen suurromaani natsi-Saksan noususta ja tuhosta.

Eletään elokuuta 1928. Werner ja Valter Greiser ovat lähdössä pienestä maalaiskylästä Bad Aiblingista Berliiniin opiskelemaan. Isän varoitukset korvassa kaikuen he astuvat junaan ja lähtevät näkemään ja kokemaan suurta kaupunkia ja elämysten täyttämää maailmaa.

Kuhisevassa Berliinissä veljekset tempautuvat nopeasti kovassa nousussa olevan kansallissosialistisen puolueen toimintaan mukaan. Älykäs ja akateemiseen uraan tähtäävä Werner vastustelee ensin mutta pian huomaa tekevänsä töitä puolueen lehdelle ja itse valtakunnan propagandisti Goebbelsille, jonka oikea käsi hänestä tulee.

Äkkipikainen ja käytännöllinen Valter sen sijaan lähtee mukaan SA-miehiin ja sitten SS-joukkoihin, ensiksi käyttämään nyrkkejään ja myöhemmin piiritettyyn Stalingradiin taistelemaan hengestään.

Veljesten taustalla kulkee dadaistisen opportunistin Ludvigsenin tarina, jossa hän osaa keksiä itsensä uudelleen natsismin rautasaappaiden polkiessa ensin Saksaa ja sitten koko Eurooppaa alleen.

Sampo Terhon toinen romaani on historiallisesti tarkka ja poliittiseksi trilleriksi yltyvä kertomus siitä, kuinka tavalliset saksalaiset saatiin tukemaan natsismin vihaa, valehtelua ja väkivaltaa. Juuri nyt se on ajankohtaisempi ja tarpeellisempi romaani kuin uskommekaan. Kuvatessaan vuosien 1928–1943 Saksaa Terho ei unohda inhimillistä näkökulmaa, sillä meidän on kyettävä ymmärtämään myös asioita, joita emme voi hyväksyä.

Terhon ensimmäinen romaani oli hyvän vastaanoton saanut Olev Roosin kyynelet, joka kertoi elämästä neuvosto-Virossa.

Sampo Terho (s. 1977) on entinen kansanedustaja, europarlamentaarikko ja kulttuuriministeri. Stalingradin viemärit on hänen toinen romaaninsa. Esikoisromaani Olev Roosin kyyneleet ilmestyi 2021. Terho on julkaissut lisäksi tietokirjan Silmä silmästä (2007) ja osallistunut myös tv-dokumenttien Kieltolaki (2022) ja Tanssikielto (2023) käsikirjoittamiseen.


Lukija: Petri Hanttu
Kesto:

4.2

49 arvosanaa

Elina-Irmeli

27.4.2024

Erilainen kuin mikään vuosikymmenien kuluessa lukemani aiheeseen liittyvä kirja tai näkemäni elokuva. Lukija Petri Hanttu oli minulle uusi ääni, johon piti alkuun totutella. Hän teki Sampo Terhon romaanista elävää ’radioteatteria’ sortumatta ylilyönteihin. Pidin kuunnelmallisista osuuksista valtavasti. Se, että propagandaministeri Goebbels esiintyy koko puoluekoneiston keskeisenä henkilönä, on kirjailijalta hyvä veto. Hänen käytettävissään on ollut runsaasti lähdeaineistoa, jonka pohjalta Goebbelsin korkea asema ja vaikutusvalta tulee ymmärretyksi, samoin hänen heikkoutensa suhteessa vahvaluonteiseen puolisoon ja monilapsiseen perheeseen sekä seurapiireihin. Ministeriössä on samanhenkisten turvapaikka ja maaseudulta tullut Werner. Tämä nuori mies pystyy arvioimaan esimiehensä lausuntoja ja tarjoamaan viisaasti eri näkökulmia ja painotuksia laajalti levitettäviin ajankohtaisiin uutisiin ja suoranaiseen propagandaan. Kuvitteellinen henkilöhahmo Werner Greiser käyttää keskusteluissa tasokasta kieltä ja perustelee asiat ytimekkäästi. Ministeri hyväksyy mukisematta alaisensa huomautukset ja luottaa tähän. Näiden miesten välinen yhteistyö kuljettaa tarinaa puolueen uskomattomasta suosionkasvusta siiheen pisteeseen, jossa lähes kaikki oli voitettu ja jossa lopulta ei ollut enää muuta kuin menetettävää. Terhon suurteos kannattaa lukea. Valtataisteluissa toistuvat samat juonikkuudet ja koreografiat. Aina ne joihinkuihin purevat. Uudet sukupolvet ovat perinteisesti sekä alttiita että vastustuskyvyttömiä.

Pasi

23.4.2024

paras kuuntelemani kirja. loppu olisi saanut olla dramaattisempi.

Juhani

21.4.2024

Hyvä kirja