(1095)

Ratkaisuja läskeille

äänikirja ja e-kirja


Miksi läskinä eläminen on pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua? Entä millä tavalla normista poikkeava keho rajoittaa? Millaista on, kun edes hammaslääkärillä ei voi käydä saamatta laihdutusohjeita? Miksi painoindeksi pitäisi poistaa maailmasta? Miltä tuntuu, kun syömistä kommentoidaan ja siihen puututaan? Miksei läskeille ole tuoleja eikä läskin housuissa taskuja? Miksi elokuvan läskin pitää olla joko koominen sivuhenkilö tai epätoivoinen luuseri? Millaista on elää, kun maailma opettaa, että omaa olemusta on syytä selitellä, häivyttää ja hävetä?Ratkaisuja läskeille on kokoelma kirjoituksia, joita ryydittävät raivo ja huumori. Omaheimo kuljettaa teksteissään rinnakkain omakohtaisia havaintoja ja tutkimustietoa kehonormatiivisuudesta, lihavuuden representaatioista ja rakenteista niiden takana.


Lukija: Raisa Omaheimo
Kesto:

4.2

1095 arvosanaa

Kati

7.1.2024

Silmiä avaava teos siitä millainen on läskin yhteiskunnallinen asema.

Olga

14.11.2023

Helppolukuinen ja ajatuksia herättelevä teos siitä, millaisena ympäröivä maailma avautuu keskipainoista suurikokoisemmalle ihmiselle. Pidin Omaheimon kertojaäänestä ja siitä miten hänen omat kokemuksensa ja persoonansa yhdistyivät tutkimustietoon. Teoksesta välittyi kirjoittajan omakohtaiset kamppailut ja vuosikymmenten aikana koettujen haasteiden tunnelataus. Tämä teos antoi minulle suurempaa ymmärrystä läskiaktivismista ja millaisia haasteita ylipainoiset ihmiset kokevat eri yhteiskunnan osilla. Erilaisia reaktioita kirjaan on varmasti lukijasta riippuen hyvin värikkäällä kirjolla. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut selkeämpiä viittauksia lähteisiin ja joitakin asioita olisi voinut tarkastella vielä syvemmin. Ajattelen kuitenkin, että teos oli ennen kaikkea kokemuskertomus, tarkoituksenaan tsempata samanlaisia haasteita kokeneita. Siinä se onnistuukin mielestäni erinomaisesti ja itse keskipainoisena ihmisenä sain tästä tietynlaista lohtua irti. Tunnen myös, että näkemykseni laihduttamista kohtaan on teoksen myötä tullut kriittisemmäksi.

Tintti

24.8.2023

Ihan Ok. Koko elämänsä läskinä maailmaa talsineelle ei juurikaan tullut mitään uutta asiaa. Mutta kuuntelun arvoinen, etenkin teille ei-läskeille.