(132)

Piin elämä

äänikirja ja e-kirja


Piin elämä liittyy Gulliverin tarinoiden, Robinson Crusoen, mutta myös maagisen realismin perinteeseen kertomalla vääjäämättä todellisuutta muokkavan seikkailutarinan elämästä ja kuolemasta meren armoilla.Piscine "Pi" Patel, 16-vuotias intialaispoika, on ainoa eloonjäänyt ihminen rahtilaivan upotessa matkalla Intiasta Kanadan rannikolle. Pelastusveneeseen löytää tiensä myös muita matkustajia: oranki, seepra, hyeena ja bengalintiikeri nimeltään Richard Parker. Vain tiikeri ja Pi jäävät eloon, ja alkaa erikoinen rinnakkaiselo hupenevan ruoan, juoman ja pienen elintilan puristuksessa.Fantastinen ja absurdi teos palkittiin anglosaksisen maailman parhaana romaanina 2003 Booker Man-palkinnolla. Martell kertoo tarinan joka ei millään voi olla totta, ja kuitenkin lukija uskoo kaiken. Erilaisista uskon asioista onkin kyse, sillä huima tarina saa lukijan uskomaan Jumalaan...

Kanadalainen Yann Martell syntyi 1963 diplomaattiperheeseen Espanjassa. Martelin toinen romaaniPiin elämäoli valtava yllätysmenestys, joka voitti arvostetun Man Booker -palkinnon 2002. Myös hänen aiemmat teoksensa, novellikokoelmaTotuus Helsingin Roccamatioista(suom. 2008) ja romaaniSelf, ovat molemmat saaneet useita palkintoja. Martel lähestyy teemojaan epätavallisin ja välillä myös provosoivin tavoin. Hänen teoksissaan korostuu mielikuvituksen ja tarinankerronnan voima.


Lukija: Jukka Pitkänen
Kesto:

4.2

132 arvosanaa

Leo

3.3.2024

👍

Tapio

24.2.2023

Vaikuttava, hämmentävä. Oikeastaan nimen tulisi olla jotain muuta, sillä tarina ei suinkaan kerro henkilön elämästä kuin vähän lapsuudesta ja pääosan 8kk kestävästä uskomattomasta eloonjäämisseikkailusta nuorukaisena. Luvun 4 perustelu eläintarhojen erinomaisuudesta verrattuna luonnonoloihin häiritsi niin paljon, että meinasin jättää kirjan kesken. Se osoitti kirjailijan perehtymättömyyden etologiaan ja eläinten perustarpeisiin (lauma, yhteisö, seksuaalisuus) Onneksi en. Kirjan alun uskonnollisuus häiritsi myös, mutta toisaalta eri uskontoja tutkailtiin havainnoivasti ja niistä myös piruiltiin hauskasti. Kirjan huumori olikin kirjan yksi suola. Samoin sen oivallinen draturgia. Tarinan kulku oli hieno, erikoisuudessaan uskottava, yksityiskohdissaan nerokas. Siksi kirja lopulta imi itseensä, suorastaan addiktoi. Kolme tähteä liian vähän, neljä ehkä yläkanttiin. 4- olisi passeli.

Teresa

17.11.2022

Olen nähnyt elokuvan ennen kirjan lukemista. Se ei haitannut, nautin kirjasta vaikka tarinalla oli mahdollisuus olla pitkäveteinen niin se ei sitä ollut. Ihana seikkailu piin mielen matkassa.