(42)

Orjia ja isäntiä: Ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus Karibialla

äänikirja ja e-kirja


Kanava-palkintoehdokas 2019!

Vuonna 1784 kuningas Kustaa III hankki Karibialta pikkuriikkisen Saint-Barthelemyn kalliosaaren, josta tuli hyvän sataman ansiosta orjatalouden solmukohta. Tiesitkö, että saaren ylläpitämiseen osallistuivat myös suomalaistaustaiset kuvernöörit, sotilaat ja merimiehet? Suomalaiset myös sijoittivat orjatalouteen ja hyötyivät

kaupasta. Tulihan raaka-ainekin Turun sokeritehtaalle Karibian orjaplantaaseilta.

Kirja piirtää samaan aikaan isoa ja pientä kuvaa: toisaalta se uppoutuu orjien, herrojen, kauppiaiden, sotilaiden ja merimiesten elämään ja kokemuksiin pienellä syrjäisellä Saint-Barthelemyn saarella ja toisaalta se avaa globaalin siirtomaa-ajan mekanismeja. Orjia ja isäntiä käsittelee myös orjuuden vastaista taistelua, joka oli yksi ihmiskunnan ensimmäisiä suuria moderneja joukkoliikkeitä.


Lukija: Ari Turunen
Kesto:

3.7

42 arvosanaa

Heidi-Maaria

15.1.2021

Erinomainen! Kattaa aiheen todella hyvin ja avaa aiheen sellaiselle, kuten minä, joka ei tiedä aiheesta ennalta mitään.

Murha

22.11.2020

Tosi tärkeä kirja ja osa sitä Ruotsi-Suomen historiaa, jota pitäisi opettaa koulussa. Käydään Saint-Barthélemyn hallintohistorian lisäksi läpi koko orjakaupan historiaa Afrikan, Euroopan ja Karibian välillä. Hyvin luettu ja ääntämiseen kiinnitetty huomiota.

Matti

15.10.2020

Ajankohtainen ja kiinnostava. Suomen ja Ruotsin yhteinen historia jää usein kliseiden tasolle, uusia kohteita on hyvä etsiä. Tämä kirja on siitä hyvä esimerkki. Upeasta puhekirjasta puuttuu vain kuvitus. Sen korvaa hyvä lukija. Kirjan osittain kaksiäänisenä toteutettu tulos on upea ja viimeistelty. Ranskankielisten sanojen ja ilmausten ääntöasu on viimeisteltyä sekin.