(62)

Naisia valtaistuimella: Kuningattaria ja keisarinnoja uuden ajan alun Euroopassa

äänikirja ja e-kirja


Naisia toimi 1400-luvulta 1700-luvulle hallitsijoina lähes kaikkialla Euroopassa. Naishallitsijoiden väylät valtaan olivat erilaisia: asemaan noustiin virallisen kruununperimyksen kautta, vallasta kamppailtiin kilpailevien kruununtavoittelijoiden kanssa tai joskus valta piti vain kaapata. Päättäväiset monarkit siivosivat naisten vallan rajoittamista tavoitelleet tieltään.

Naisia valtaistuimella lähtee yhdentoista suvereenin naishallitsijan mukaan aikamatkalle heidän hoveihinsa. Se seuraa hallinnon uudistamista, tieteiden ja taiteiden vaalimista, henkilökohtaisen elämän käänteitä ja joskus häikäilemätöntäkin valtapeliä. Valtaan päästyään naishallitsijoiden oli usein kamppailtava sukupuoleensa liitettyjä ennakkoluuloja vastaan.

Tapaamme muun muassa Englannin ”Verisen” Maria I Tudorin, joka vaali uskoa, sekä Espanjan Isabella Katolilaisen, joka rahoitti Kolumbuksen tutkimusmatkoja. Samalla selviää, millaista oli Maria Teresian poliittinen viisaus ja kuinka vain hallitsijan puolisoksi matkannut saksalainen Sophie nousi Venäjän yksinvaltiaaksi, joka muistetaan Katariina Suurena


Lukija: Ella Pyhältö
Kesto:

4.2

62 arvosanaa

Pia

12.4.2024

Mielenkiintoista faktaa ja ajankuvauksia, varsinkin 1700-luvun kuningattarista oli mukava kuulla, olivat taitavia johtajia. Myös Pohjolan kuningattaren tarinat olivat hyviä, Margareeta ja Kristiina jäivät mieleen. Lukija sopi tähän kirjaan.

Mummi

14.12.2023

lukija teki teoksesta kuunneltavaa.Tietoa historiasta

Tuulikki

28.10.2023

Olipa hieno kirja! Mahtavaa kerrontaa, erilaisia näkökulmia ja paljon uutta tietoa. Lukija oli juuri sopiva tällaiseen aiheeseen.