(51)

Meren muisti

äänikirja ja e-kirja


Mestarillinen kertomus 80-luvusta, Norjan Lapista, öljynporauksesta ja merten suojelun alkuhämäristä.

”Minä tiedän, että meren alle voi kuolla muullakin kuin yhdellä tavalla.”

Aapa palaa valtameren takaa vanhaan kotikyläänsä Norjan Ruijaan. Hänellä on yksi päämäärä: puhua vastahankaiset kyläläiset edustamansa öljy-yhtiön puolelle. Tehtävää vaikeuttaa vuosien takainen, kylää koskettanut merellä sattunut onnettomuus, joka liittyy läheisesti myös Aapan omaan kipeään menneisyyteen.

Pystyykö ihminen sivuuttamaan alkukantaiset tunteensa ja valjastamaan ne hyötykäyttöön? Ja ennen kaikkea: pystyykö ihminen kesyttämään arvaamattomana vellovan, haavoitetun meren?

"Vetävä lukukokemus" - Suomen Kuvalehti

"Hätkähdyttävä" - Savon Sanomat



3.3

51 arvosanaa

Sisko

1.10.2023

mahtava kuvaus merestä ja luonnosta.

Anonyymi

27.1.2023

Taitavasti ja omaperäisesti rakennettu tarina, joka kestää aivan loppuun saakka ja onnistuu herättämään tunteita. Lukijakin sopi tähän jotenkin hyvin.

Jane

11.11.2022

Meren muisti on niitä kirjoja jonka luettavaksi valitsemisesta olen todella, todella, todella mielissäni. Kirjaa valitessa ajattelin lähinnä, että on vaihteeksi kiinnostavaa kuunnella tarinaa niin kaukaa pohjoisesta. Tiesin aika hyvin missä Ruija sijaitsee, mutten odottanut kirjalta niin paljoa uutta tietoa, olemassa olevan passiivisen tietoni mieleen nousemista ja miten syvältä kirja pääsi koskettamaan. Mutta, miksi ihmeessä ns takakansitekstissä ei edes mainita kveenejä, saati kerrota, että he ovat Suomesta 1800-luvun lopulla Norjaan muuttaneiden jälkeläisiä? Moni voisi tarttua kirjaan tämän houkuttamana ja oppia lisää, sillä en usko hetkeäkään, että olin se vihonviimeinen suomalainen, joka ei tiennyt mitä kveenit ovat.