(59)

Mellan is och aska

äänikirja ja e-kirja


Den avslutande delen i Mikaela Nykvists uppskattade trilogi om livet i Wasa på 1800-talet.

Finland hör till Ryssland och den nya staden Wasa växer och tar form på sin nya plats invid havet.

Livet går sin gilla gång för Alfred och Magda i Runsor utanför Wasa, ända tills de, liksom alla andra, drabbas hårt av det kalla vädret och missväxten som brer ut sig över Norden år 1867. Skördar slår fel och sjukdomar härjar över ett lamslaget och nedfruset Finland, medan myndigheterna står handfallna inför det som sker inför deras ögon.

Amalia lever ett stillsamt liv i Stockholm tillsammans med sonen Edvin. En ny bekantskap träder in i hennes liv via sonens upptåg och det visar sig att denna nykomling ändrar på hennes liv för all framtid.

Mellan is och aska tar oss tio år framåt i tiden från Förändrad och bränd och Rök i fjärran. Det är den tredje delen i den dramatiska släktkrönikan som startar med Wasa brand.


Lukija: Amanda Krüger
Kesto:

3.9

59 arvosanaa

Sofia

8.5.2023

I de tidigare böckerna fanns åtminstone små glimtar av lycka i allt elände, men den tredje boken kändes tung att läsa. Det var bara lidande och ondska tills boken plötsligt tog slut. Eftersom det handlar om prosa kunde man ju ha skrivit ett lyckligare slut där den onde får sitt straff, men här fick ondskan prinsessan och halva kungariket, precis som i verkligheten. Jag retade mig på uppläsaren av den här boken. Stilen störde från början till slut och jag lyckades inte vänja mig.

Anonyymi

10.5.2022

Tvärt slut

Johanna

29.12.2021

Boken var underbar, om än berättelsen stundvis är tung, men precis lika underhållande och bra som de två tidigare i trilogin. Uppläsaren var däremot tyvärr snäppet sämre än de två tidigare och jag förundras över att man inte valt en uppläsare med rötterna i Österbotten för att läsa upp dessa berättelser. På så vis kunde namn på orter och ord som t.ex. katekes uttalats korrekt. Förhoppningsvis får vi ännu höra även sådana versioner!