(27)

Meitä ette murra

äänikirja ja e-kirja


Mistä afgaaninaiset ammentavat rohkeutensa uhmata talibanien terroria?

Kun viimeinen evakuointikone nousi ilmaan Kabulin lentokentältä elokuussa 2021, taakse jätettiin ne, joita länsi oli suurieleisesti lähtenyt vapauttamaan: Afganistanin naiset. Taliban oli vallannut maan, ja naiset vetivät jälleen taivaansinisiä burkia päänsä yli.

Silmiä avaavassa kirjassa seitsemän afgaaninaista kertoo, mitä tapahtui, kun uutiskamerat kääntyivät toisaalle ja Taliban aloitti sodan naisia vastaan. Valtiovarainministeriöstä ulos heitetty Munisa Mubariz lähti marssimaan kaduille naisten mielenosoitusten kärkeen. Yliopistoon naisilla ei ollut enää asiaa, mutta Hawa koettaa opiskella verkon kautta. Fatema yritti turhaan saada työnsä poliisina takaisin ja pelkää nyt turvallisuutensa puolesta. Omaa vastaanottoaan pitävä gynekologi Amina puolestaan lohduttaa yhä nuorempia teiniäitejä samaan aikaan, kun toimittaja Latifa tasapainottelee johtamallaan naisten radiokanavalla.

Periksi ei halua antaa myöskään turvakodin johtaja Mahbouba Seraj, joka lensi YK:hon vaatimaan maailman maita puolustamaan afgaaninaisten oikeuksia. YK:ssa päättäjiä painostaa myös maanpakoon joutunut ihmisoikeusjohtaja Sima Samar.

Katri Merikallio (s. 1961) on tietokirjailija ja palkittu toimittaja, joka työskenteli pitkään Suomen Kuvalehdessä. Roosa Himma (s. 1994) on sosiologian maisteriopiskelija, joka on syventynyt opinnoissaan afgaaninaisten tilanteeseen.


Lukija: Amira Khalifa
Kesto: