(31)

Kyse on sinusta: E. Saarisen ajatuksia elämästä, rakkaudesta ja ajattelun ajattelusta, osa 2

äänikirja ja e-kirja


”Kaikkialla ehdollistumme. Mutta muurin läpi tulee valonsäie.”

Tässä kirjassa menemme sisään ovesta, jonka päällä lukee ajattelu. Tavoitteena on päästä kiinni parempaan elämään, siis esimerkiksi yhteiseloon, rakkauteen tai tietoon, ja keinoihin varautua talven yli, ajattelun avustuksella.

Uudessa kirjassaan filosofi E. Saarinen jatkaa ajattelun ajattelun teeman syventämistä koskettaen keskeisiä inhimillisen olemisen kysymyksiä: kuinka sovittaa ajattelun ja tekemisen välinen jännite? Miksi käsitteet ovat samaan aikaan siunaus ja ansa? Miten voisimme kokea maailman välittömästi, tässä ja nyt? Mikä on olennaista, mikä harhaa ja pinnallista?

”Mikään ei voi meitä ehdollistaa ja kuitenkin kaikkialla ehdollistumme. Käytännössä ehdollistumme tekemisissä, sovinnaisuuksissamme, rakenteissa jotka olemme rakentaneet ja keksineet suojaksemme. Nautintatekemisiemme ja viihdykkeiden vietteleminä.”

Siksi ajattelun ajattelu. Siksi tämä kirja.

Esa Saarinen (s. 1953) on oman sukupolvensa keskeisimpiä kulttuurivaikuttajia ja Suomen kysytyimpiä luennoitsijoita. Saarinen väitteli filosofian tohtoriksi vain 24-vuotiaana ja opetti filosofiaa Helsingin yliopistossa vuosituhannen vaihteeseen saakka. Hän toimi 2001–2021 sovelletun filosofian professorina Teknillisessä korkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa, missä hänen Filosofia ja systeemiajattelu -luentosarjansa saavutti sekä luentosaleissa että YouTubessa valtavan suosion. Saarisen ura kaikkien tuntemana mediahahmona ja rocktähtimäisenä filosofina on ulottunut kauas perinteisten roolien yli koskettaen ihmisten sydämiä ja tuoden filosofian osaksi suomalaista arkea.

Kyse on sinusta on Saarisen kolmiosaisen kirjasarjan toinen osa. Ensimmäinen osa, E. Saarisen ajatuksia elämästä, rakkaudesta ja ajattelun ajattelusta, ilmestyi vuonna 2022


Lukija: Esa Saarinen
Kesto:

3.8

31 arvosanaa

Nihie

10.4.2024

Joitain mielenkiintoisia ajatuksia ja osuvia havaintoja siitä, mikä pitää nykyisen ihmisen (erityisesti ns. länsimaissa) tukevasti kiinni pintatason pysymättömyyksissä rajaten ihmisenä olemisen vain tulevaisuuden haamujen ja hetkellisen nautintojen jahtaamiseksi yksilö ja yhteisö tason pahoinvoinnin ja pelkojen välttämiseksi. Toisaalta myös kirjoittaja näyttää edelleen olevan tukevasti kiinni pintatasolla, vaikka hänen "sisäinen" (de facto jako sisäiseen ja ulkoiseen ei olennaista) kokemus maailmansa näyttääkin olevan paikoin myös hetkellisen onnellisuuden rippeen tuolle puolen (autuuteen) yltävää. Kirjoittaja näyttää osuvan maaliin myös siinä, että laajemmasta näkökulmasta nykyisen ihmiskunnan toiminta tosiaan näyttäytyy melkoisena putkiuomassa kipittönisenä. Lisäksi vaikka ajattelusta voi olla myös apua, niin usein lähemmäs oman olemisen ydintä (kaiken lähdettä ja oman kokemisen tarkoitusta) voi myös päästä lopettamalla ajattelun ja pysähtymällä nykyhetkeen ilman huolta menneestä ja pyrkimystä kohti suurempaa ja parempaa jossain sitten joskus. Näin saattaa myös havaita, että ajattelu ei ole automaatio eikä pakko, vaan työväline, jota ajattelija voi tarvittaessa käyttää tai olla käyttämättä (häntä saattaa jopa lopettaa heiluttamasta koiraa :) )

Päivi

5.3.2024

Ihanaa kuvakieltä, E. Saarisen ääni on miellyttävä, kirja herätti paljon ajatuksia

Päivi

22.10.2023

Esa Saarisella on parhaimmillaan kyky inspiroida ajatuksia uusille urille. Valitettavasti tämä pakina on aika sekava ja syyllistyy "pekkahimastautiin" eli syntinä on namedropping ja eliitin puudeliksi identifioituminen.