(57)

Kääpiöistä kolosseihin: Kummajaisten historia Suomessa

äänikirja ja e-kirja


Kääpiöistä kolosseihin kokoaa yhteen kummajaisina esiintyneiden kiehtovia elämantarinoita Suomessa. Yleisön eteen tuotiin 1800-luvulta 1900-luvulle asti ihmisiä, joilla oli erilaisia fyysisiä erikoisuuksia tai sairauksia lyhytkasvuisuudesta raajarikkouteen ja liikalihavuudesta ylettömään karvankasvuun. Myös eksoottisina pidettyjen kansojen edustajia esiteltiin kummajaisten lailla.

Kirja käsittelee ensimmäistä kertaa kattavasti näiden ihmisten vaiheita ja näytösten kulttuurista kehystä markkinoilta museoihin, salongeista tivoleihin. Olivatko kummajaiset viihde-elämän tähtiä vai huvimaailman orjia? Miten heitä mainostettiin? Miksi suomalaiset olivat niin kiinnostuneita ulkoisesti poikkeavista ihmisistä? Teos perustuu laajaan alkuperäislähdeaineistoon ja aihetta taustoitetaan kurkistuksella Euroopan kummajaisnäytösten ja amerikkalaisen friikkisirkuksen historiaan.


Lukija: Lauri Kortelainen
Kesto:

3.7

57 arvosanaa

Jonna

3.10.2023

Mielenkiintoista kuultavaa. Hyvä lukija! Olen joidenkin henkilöiden elämänkohtaloissa kuullut muutakin, kun mitä kirja toi julki. Ehkä kirjoittaja halusi olla varma tarinoidensa todenperäisyydestä ja näinollen kirjoitti vaan ”todistettavia” tapahtumia. Äänikirjaversiossa ei voinut nähdä kuvitusta, joka olisi luonut kertomuksesta elävän ja kolmiulotteisen. Kaikesta huolimatta hyvä kirja myös kuunneltuna.

Mika

7.12.2020

Olipas mielenkiintoisia juttuja

Camilla

11.9.2020

Älyttömän mielenkiintoinen aihe. Antaa paljon informaatiota ja oli todellakin kuuntelemisen arvoinen kirja! Suosittelen!