(14)

Jälkikuolema: Epämukavia ajatuksia holokaustikirjallisuudesta

äänikirja ja e-kirja


Holokausti ei mene ohi.

Viha ja syyllisyys ovat Euroopan yhteistä perintöä. Miten ymmärtää sitä mitä ei voi ymmärtää?

Jälkikuolema – epämukavia ajatuksia holokaustikirjallisuudesta sisältää esseitä kuolemansurumyönteisen kirjallisuustyöläisen hyllystä. Teoksessa katsotaan keskitysleirikirjallisuuden taakse ja annetaan puheenvuoro selviytymisestään selviytymättömille epäonnistujille, kompastellaan idän ja lännen holokaustin nimettömien uhrien nimissä ja luetaan vanhaa ja uutta kirjallisuutta Norjan juutalaisten likvidoinnista, Buchenwaldin tanskalaisista poliiseista, Auschwitzin Sonderkommandosta ja sotalapsenlapsen syyllisyydestä.

Jälkikuolema tarkastelee syyllisen moraalia, kansanmurhan muistamista ja tietoista unohtamista, vaikenemisen mekanismeja, välttämätöntä häpeää, vastuukysymyksiä ja suremisen tärkeyttä.

Katriina Huttunen (s. 1959) on pohjoismaisen kirjallisuuden suomentaja ja itsemurhasyyllisyyteen erikoistunut kuolemansurukirjailija.


Lukija: Maria Jyrkäs
Kesto:

4.4

14 arvosanaa

Mira

29.11.2023

Aivan mahtava! Olen pienestä pitäen kokenut pakonomaista tarvetta haalia luettavaksi ja nyt näin äänikirja-aikaan myös kuultavaksi kaikkea holokaustiin liittyvää ja kaivanut netistä USHMM:n ja Yad Vashemin dokumentoituja tietoja. Olen suuresti kiitollinen kirjailijalle, joka pitää asiaa yhtälailla tärkeänä ja tuo suurella tietämyksellään esiin yhä tuntemattomaksi jäänyttä informaatiota. Tunnen täysin tunteen, jossa luettavasta on pakko tehdä poimintoja ja laajentaa ja tarkistaa luettuja faktoja. Teen samaa itsekin. Aiheen totaalisesta surumielisyydestä huolimatta, ilahduin kohdatessani kirjailijassa samankaltaisuutta itseeni. Olen monasti käynyt läpi samanlaista pohdintaa mitä kirjan lopussa oli; miten oikeamielisesti ja etenkin mihin suuntaan oikeamielisesti sitä itse olisikaan toiminut siihen aikaan ja millä kasvatuksella. Nostan hattua ja ojennan nöyrän osani kirjailijan henkilökohtaiseen suruun.

Anonyymi

20.11.2023

paljon uuttakin tietoa miten holokaustista on mahdotonta selviytyä vaikka olisikin jäänyt eloon.