(18)

Alijäämämyytti: Modernin rahateorian mahdollisuudet

äänikirja ja e-kirja


Alijäämällä tasa-arvoisempi ja vauraampi yhteiskunta

Modernin rahateorian (MMT) tunnetuin puolestapuhuja Stephanie Kelton kirjoittaa radikaalin erilaisesta ja rohkeasta tavasta rakentaa oikeudenmukainen ja hyvinvoiva yhteiskunta.

”Kelton on onnistunut lietsomaan toisinajattelua ja perinteiden kyseenalaistamista, mikä on välttämätöntä koronapandemian jälkeisessä maailmassa, kun talouden jumalten valta on pakko järjestää uudelleen.” -The Guardian

Keltonin nerokas tutkimusmatka moderniin rahateoriaan muuttaa käsitystämme siitä, miten voimme parhaiten hoitaa vakavia ongelmia, kuten köyhyyttä ja eriarvoisuutta, työttömyyttä, terveydenhuoltojärjestelmän ongelmia ja ilmastonmuutosta. Kuten mikä tahansa kunnianhimoinen suunnitelma, myös Keltonin ehdotus törmää epäilijöihin, jotka kysyvät, miten tämä kaikki maksetaan. Nämä epäilijät uskovat sokeasti myyttiin, jonka mukaan valtiontalouden alijäämä johtaa tuhoon ja turmioon.

Kelton murtaa myytit, jotka estävät meitä toimimasta: myytin siitä, että valtiontaloutta tulisi hoitaa kuin kotitalouden budjettia, että alijäämät vahingoittavat tulevia sukupolvia, syrjäyttävät yksityiset investoinnit ja pysäyttävät pitkän ajan talouskasvun, ja että tuhlaavaisuutemme on viemässä meitä kohti vakavaa kriisiä.

MMT siirtää fokuksen kapeista budjettikysymyksistä laajempiin taloudellisiin ja sosiaalisiin hyötyihin. Se ymmärtää rahan, verot ja alijäämäisen kulutuksen tärkeän roolin aivan uudella tavalla ja määrittää tavan, jolla voimme käyttää resurssejamme vastuullisesti ja maksimoida yhteiskuntamme mahdollisuudet. Modernin rahateorian avulla voimme kuvitella uudenlaisen talouden ja politiikan ja siirtyä niukkuuden narratiivista kohti mahdollisuuksien maailmaa.


Lukija: Laura Hänninen
Kesto:

3.8

18 arvosanaa

Anonyymi

3.4.2024

Paljon blaa blaa blaata amerikkalaiseen tyyliin, mutta ihan hyvä tietopaketti ihmisille, miksi USA:lla on käytössään (yli-)paljon resursseja, ja miksi Kiina ja muut maat haluavat lisätä valuuttansa käyttöä maailmankaupassa. Tosin tämän olisi voinut kertoa noin puolessa tunnissa kymmenen tunnin sijaan.

Juho

15.10.2023

Kirja jättää korostamasta että kyseinen teoria ei perustu mihinkään muuhun kuin idealismiin.