(0)

Xoliba

e-kirja


Xoliba on tyylikäs uusi tuttavuus perinteisten lautapelien ystäville. Sen säännöt ovat yksinkertaiset ja helpot oppia, mutta asemat ovat yllätyksellisiä ja haastetta riittää loppuelämäksi. Pelit ovat lyhyitä ja nopeita mutta nokkeluudellaan tyydyttävät vaativaakin harrastajaa. Alkuasema on satunnainen: yli miljardi mahdollista avausasemaa takaa loputtoman vaihtelun ja tekee ulkoa opeteltavan avausteorian mahdottomaksi. Satunnaisuus tarkoittaa myös epätasapuolisuutta: toisin kuin perinteisissä lautapeleissä, peliasema voi suosia vahvasti toista osapuolta, ja siten voittoon vaaditaan taidon lisäksi onneakin.

Myös nappuloiden siirtäminen ja lyöminen poikkeavat totutusta. Pelaajat vaihtavat nappuloiden paikkaa tarkoituksenaan luoda kolmioita. Voittajaksi selviytyy se, joka onnistuu luomaan suurimman kolmion. Mikäli pelaajien luomat kolmiot sisältävät nappuloita, ne lyödään pois. Ainoastaan xolibassa pelaaja joutuu lyömään omia nappuloitaan, ja toisinaan se on vieläpä erittäin edullista. Kaksin- ja kolminpelin ohella xolibaa voi pelata myös yksin.

Tässä oppaassa selitetään xoliban säännöt lyhyesti ja selkeästi. Sitten kuvataan pelistrategian perusteita ja taktiikan alkeita. Lopussa on tehtäväosio, jonka viisitoista tehtävää valaisevat pelistrategiaa ja -taktiikkaa eri puolilta.