(15)

Vuori, joka juoksi

äänikirja ja e-kirja


Villi ja viisas lastenkirja.

Olipa kerran nuori vuori, joka kyllästyi seisomaan paikallaan. Se päätti kasvattaa jalat ja lähteä tutkimaan maailmaa.

”Voiko noilla tosiaan kävellä?” yksi keskikokoinen vuori kysyi. ”Minä en kävele, vaan juoksen”, vuori vastasi tyytyväisenä. Hujauksessa vuori siirtyi paikasta toiseen. Matkan varrella se kohtasi hevosia ja lunneja ja ihmisiä, jotka tarvitsivat turvaa ja näköalaa elämäänsä. Seikkailujen myötä vuori löysi monta paikkaa ja monta tehtävää maailmassa.

Voisi luulla, että tuollainen juokseva vuori herättäisi ihmetystä. Mutta ihmiset näkevät hyvin harvoin sellaista, mihin eivät usko.

Vilja-Tuulia Huotarisen kirjoittama ja Anna Emilia Laitisen kuvittama lastenkirja on villi ja viisas.

Vilja-Tuulia Huotariselta on julkaistu runoja ja proosaa. Satu ”Vuoresta, joka juoksi” sai alkunsa Islannissa, joka on sekä Vilja-Tuulialle että kirjan kuvittajalle Anna Emilialle tärkeä unelmien saari. Vilja-Tuulian teokset ovat voittaneet useita palkintoja, mm. Anni Swan -mitalin vuonna 2015 ja Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2011, ja hänen kirjojaan on käännetty ruotsiksi, tanskaksi ja tšekiksi.

Anna Emilia Laitinen on Tampereella asuva kuvittaja. Hänen luontoaiheisia vesivärikuvituksiaan on julkaistu ympäri maailman. Vuori, joka juoksi on hänen kuudes kuvittamansa lastenkirja. Kirjan maisemat Anna Emilia on noukkinut pääosin Islannista. Eräänä marraskuuna Reykjavíkissä taideresidenssissä ollessaan Anna Emilia maalasi vesiväripaperilleen läheisen kauniin, vanhan, metsänvihreän talon. Myöhemmin kävi ilmi, että Vilja-Tuulia asuu siinä talossa Islannissa ollessaan. Kirjan luonnoksia on piirretty Islannin Fagradalsfjall-tulivuorenpurkauksen aikaan, oranssin laavan pulppuamista ruudulta välillä ihaillen.