(576)

Vanki 237/01: Elämää kaltereiden takana

äänikirja ja e-kirja


Vanki 237/01 - Elämää kaltereiden takana avaa lukijalle hetkeksi ovet, joiden takaa paljastuu, millaista on suljetun vankilan arki ja millaisia ovat eri syistä kaltereiden taakse joutuneiden ihmisten mielenmaisemat.

Juha Heinosen elämän taitekohta oli synkkä. Kohtalokas automatka heinäkuisena iltana 2001 päättyi kaksoismurhaan, josta Juha sai elinkautisen vankeustuomion. Neljätoista ja puoli kiven sisässä vietettyä vuotta tuovat näkökulman paitsi suomalaiseen vankeinhoitoon ja oikeuskäytäntöön myös inhimillisen ihmisyyden oikeuksiin ja perusteisiin.

Vanki 237/01 ei ole sankaritarina, vaan tunteisiin käyvä, mustalla huumorilla väritetty omaelämäkerrallinen kuvailu maailmasta, joka suurimmalle osalle kansasta on täysin tuntematon ja raakuudessaan jopa käsittämätön. Heinonen kirjoitti kirjan vankeusaikanaan Kylmäkosken suljetussa vankilassa.

Juha Heinonen (s. 1966) on freelance-toimittaja ja -kirjoittaja, joka vapautui vankilasta vuonna 2014. Vankeusaikanaan hän piti päänsä kasassa työstämällä savesta keramiikkaa. Hän laskee, että hänen käsiensä kautta kulki vankilavuosien aikana noin 12 000 kiloa savea. Samaan aikaan hän kirjoitti teatteri- ja kuunnelmakäsikirjoituksia, joista tunnetuimpia ovat Kuningaskahle (2009), Ääniä kiven sisältä (2012) sekä Toinen valinta (2014).

Siviiliin astumisen kynnyksellä Heinonen työskenteli muun muassa Koko Teatterissa Helsingissä ja Legioonateatterissa Tampereella. Tämän löyhästi omaelämäkerrallisen teoksen syntyaikana hän toimi tiedottajana Pro Arctis ry:ssä. Ennen vankilaan johtaneita tapahtumia Heinonen oli av-alan käsikirjoittaja osaksi omistamassaan yrityksessä. Nykyään hän suunnittelee ja ylläpitää yritysten web-sivustoja ja hoitaa näiden some-markkinointia kirjoittamisen ohessa.


Lukija: Jari Nissinen
Kesto:

3.4

576 arvosanaa

Tompe

16.11.2023

alkupuolella on kiinnostavimmat jutut, loppua kohti lässähtää. lukija on hyvä.

Ari

24.10.2023

Kohtuu hyvä

Jonna

13.9.2023

Viihdyttävää tarinankerrontaa vankilan arjesta, vangin näkökulmasta. Välillä kertoja oli omasta mielestään nokkela ja valtavan vitsikäs, jolloin kerrottu asia hämärtyi ja kertoja muuttui lapselliseksi kapinalliseksi. Se häiritsi, mutta muuten ihan hyvä kirja.