(487)

Valmis tappamaan

äänikirja


Olen hämmästynyt. En siitä, mitä Räty sanoo, enkä oikeastaan edes hänen käytöksestään. Rädyn rikoksia tutkiessani olen kuitenkin tehnyt sen johtopäätöksen, että hän on vaarallinen, mutta lähinnä päihtyneenä. Nyt hän istuu selvin päin raivostuneena edessäni niin, että hänen asentonsa on vieläkin jännittyneempi kuin aiemmin. Räty näyttää siltä kuin hän valmistautuisi hyökkäykseen.

Pasi Räty on tuomittu kaksi kertaa elinkautiseen ja istuu edelleen linnassa. Härkönen on haastatellut Rätyä joskus Turun Sanomiin, ja silloin Räty sanoi, ettei voi tietää, tappaako hän vielä. Kirjan teon yhteydessä Härkönen meni Turun vankilaan tapaamaan Rätyä. Sen sijaan, että Räty olisi antanut haastattelun, hänen aikeinaan oli ilmeisesti vahingoittaa toimittajaa. Myöhemmin selvisi, että rikollisjärjestö United Brotherhood oli todennäköisesti masinoinut Rädyn toimittajaa vastaan.

Räty on istunut tiettävästi Suomen toiseksi pisimmän elinkautisen eli 22 vuotta. Ensimmäisen murhan Räty teki vuonna 1990 neljälläkymmenellä puukoniskulla, ja toisen murhan vuonna 2012 oltuaan kuukauden vapaana. Oikeus tuomitsi molemmat teot raakuuden ja julmuuden perusteella murhana. Kummassakaan niistä ei ollut järjellistä motiivia.

Härkönen käsittelee kirjassa Rädyn elämänkaarta käyttäen lähteenään asiakirjoja, kuten mielentilatutkimusta, ja myös asiantuntijoiden haastatteluja. Teoksessa käsitellään myös muita rikollisia ja avataan Suomen oikeuskäytäntöjä. Teoksessa otetaan faktojen perusteella kantaa siihen, miksi Rädyn kaltaisia pysyvästi vaarallisia henkilöitä ei pitäisi koskaan enää päästää vapauteen.

Rebekka Härkönen on Turun Sanomien palkittu rikos- ja oikeustoimittaja.


Lukija: Jari Nissinen
Kesto:

3.5

487 arvosanaa

Samu

29.2.2024

Ehkei pitäisi kirjoittaa teosta, johon ei ole aineistoa. 90% kirjasta ei käsittele luvattua aihetta ja muistuttaa lähinnä hätäisesti tehtyä lukio-esseetä. Kaikilta aspekteilta ala-arvoinen.

isiliini

18.9.2023

Ihan hyvä tietokirja. Ulkopuolisen kertomaa pääsääntöisesti.

MiaKoo

7.5.2023

Loistava tiedollinen ja pohtiva sisältö. -tähti koska jankkasi samoja asioita turhan monessa kohtaa