(50)

Tulivuorikaupunki Kongossa: Avustustyötä Afrikan sydämessä

äänikirja ja e-kirja


Matka turkoosinsinisten järvien Afrikkaan

Tulivuorikaupunki Kongossa kertoo Marjo Mäenpään elämästä luonnonkauniissa ja vastakohtien täyteisessä Goman kaupungissa Afrikan suurten järvien alueella.

Marjo Mäenpää oli kolmekymppinen innokas avustustyöntekijä, kun hän matkusti uudelle asemapaikalleen Goman kaupunkiin, Nyiragongo-tulivuoren juurelle. Kyseessä oli hänen ensimmäinen työkomennuksensa sotatoimialueella.

Vaikka Goma ja Itä-Kongo olivat kriisialueita, seutu vaikutti Mäenpäästä ajoittain myös paratiisilta: ympäröivä luonto oli kaunis ja ilmanala afrikkalaisittain viileä. Ihmiset olivat ystävällisiä ja mutkattomia, tosin myös kulttuurierot afrikkalaisen ja eurooppalaisen ajattelun välillä tulivat Mäenpäälle hyvin selviksi.

Vuodet Gomassa olivat Mäenpäälle osittain kuin matka menneeseen maailmaan. Kaupungissa yhdistyivät siirtomaa-ajan perintö kauniine huviloineen ja ikiaikainen afrikkalainen kulttuuri. Mutta toisin kuin siirtomaa-ajan Belgian Kongossa, Mäenpää ja muut eurooppalaiset olivat tulleet kohentamaan paikallisten elinolosuhteita. He saivat kuitenkin huomata, etteivät hyvät tarkoitukset aina johtaneet parhaimpiin lopputuloksiin.

Tulivuorikaupunki Kongossa kertoo sodan runtelemasta paratiisista, kriisialueiden ihmisistä ja kehitysavun todellisuudesta nuoren naisen vaiherikkaan elämän näkökulmasta.

Marjo Mäenpää (s. 1981) työskentelee tällä hetkellä opetushallituksessa. Hän toimi kehitysyhteistyötehtävissä vuosina 2011–2020. Hän on ollut osallisena Kirkon ulkomaanavun projekteissa muun muassa Kongossa, Somaliassa ja Keski-Afrikan tasavallassa sekä YK:n järjestöissä Intiassa ja Senegalissa. Mäenpää on yksi harvoista suomalaisista, jotka ovat asuneet levottomassa Itä-Kongossa. Helmikuussa 2023 ilmestyvä Tulivuorikaupunki Kongossa kertoo hänen elämästään luonnonkauniissa ja vastakohtien täyteisessä Goman kaupungissa Afrikan suurten järvien alueella.


Lukija: Elina Keinonen
Kesto:

4.1

50 arvosanaa

äiti

11.2.2024

Todella, todella hyvä kirja. Monipuolinen ja avaava.

tiina

9.6.2023

Mielenkiintoinen matka afrikkaan

v

23.2.2023

Aina kaikki järjestyy tavalla tai toisella.