(169)

Tuhatkuolevan kirous

äänikirja ja e-kirja


Tiedätkö, montako kertaa olen kuollut? Tiedätkö, montako kertaa on vielä jäljellä? Maaginen seikkailu, jossa päähenkilön kohtalo on hiuskarvan varassa - kirjaimellisesti. Paun äiti kauhistuu, kun Pau leikkaa takareisiin ulottuvan lettinsä. Syytä äiti ei kerro, ja Pausta tuntuu, ettei se ole ainoa asia, joka häneltä salataan. Kun Pau saa 14-vuotiaana himoitun kutsun Magia-akatemiaan, hän pääsee osalliseksi ihmeelliseen taikomisen maailmaan, ja salaisuuksien ovet alkavat aueta. Rimppakinttuinen ja kömpelö Pau ei ole koskaan ollut lahjakas missään, mutta käy ilmi, että hänellä on aivan erityisen vahva taika. Liittyykö se jotenkin salaperäiseen Nubya tuhatkuolevaan, joka on antanut Paulle lapsuudessa ainutlaatuisen lahjan - vai onko se sittenkin kirous? Siiri Enorannan Tuhatkuolevan kirous on huikeaa seikkailufantasiaa ja samalla se kertoo tarkkanäköisesti vierauden pelosta ja ennakkoluuloista, oikeasta ja väärästä ja niiden määrittämisen vaikeudesta. Siiri Enorannan edellinen nuortenromaani Surunhauras, lasinterävä (2015) voitti Topelius-palkinnon ja valittiin Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -ehdokkaaksi. Enoranta on saanut teoksistaan kolme kertaa Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon ja ollut useasti Kuvastaja-, Topelius-, Runeberg- ja Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkintoehdokkaana.

Tampereella asuva Siiri Enoranta (s. 1987) on kiitetty ja useasti palkittu kirjailija, joka kirjoittaa sekä nuorille että aikuisille. Hän on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti ranskalaisesta filologiasta. Enorannan teoksissa vahva tarina ja omalakiset maailmat yhdistyvät omintakeiseen, kauniiseen kieleen. Enorannan teokset sijoittuvat useimmiten fantasiamaailmaan, mutta aihevalinnat ovat rohkeita ja kommentoivat viisaasti ja ennakkoluulottomasti myös maailmaa, jossa elämme. Kaikissa romaaneissa ovat jollakin tapaa läsnä Enorannan mieliaiheet – rakkaus ja kuolema, ja Enoranta on ottanut avarakatseisesti kantaa myös sukupuoli-identiteetin ja seksuaalisuuden moninaisuuden kysymyksiin.

siirienoranta.com

Tuotanto

Omenmean vallanhaltija, Robustos 2009

Nukkuu lapsi viallinen, Robustos 2010

Gisellen kuolema, Robustos 2011

Painajaisten lintukoto, WSOY 2012

Nokkosvallankumous, WSOY 2013

Surunhauras, lasinterävä, WSOY 2015

Josir Jalatvan eriskummallinen elämä, Robustos 2017

Tuhatkuolevan kirous, WSOY 2018

Kesämyrsky, WSOY 2020


Lukija: Kati Tammensola
Kesto:

4.2

169 arvosanaa

Saana

2.11.2023

Ihailen Enorannan tapaa normalisoida tabuja, aiheista puhutaan ikätasoisesti luomatta minkäänlaista vanhanaikaista häpeää teini-ikäisen elämässä tapahtuviin asioihin. Pituus alkoi hieman puuduttamaan, ja muutama taistelu aiemmin olisi voinut loppuratkaisu jo tulla. Herkälle aikuismielellekin osa taistelukuvauksista oli hieman ahdistavia. En siis ehkä ihan esiteinille suosittelisi, mutta hurjiin seikkailuihin tottuneelle hyvinkin ikään katsomatta.

Heidi

25.6.2023

Kiinnostava ja hyvä!

S

1.5.2023

Tämä kirja on niin järisyttävän hyvä kirja, etten edes tiedä monestiko olen tämän jo kuunnellut. Loistava lukija myös! N42 😅