(54)

Timo Sarpaneva: Taide ja elämä

äänikirja ja e-kirja


Rakkaus ja taide = elämä

Ensimmäinen elämäkerta Timo Sarpanevasta, suomalaisen designin kansainvälisesti arvostetusta voimahahmosta, jonka työt elävät edelleen. Kirjaan syvälle punottu Timon ja Marjatan rakkaustarina todistaa, miten rakkaus ja taide tekevät ehjiksi.

Marjatta Sarpaneva eli lähes viisi vuosikymmentä miehensä taiteilija-muotoilija Timo Sarpanevan rinnalla. Millimetrin tarkkuudella hän seurasi miehensä kädenjälkeä jokaista yksityiskohtaa myöten oppien luomis- ja suunnittelutyön salat. Kirjassa tämä syvä kokemus synnyttää ennennäkemättömän kuva- ja tekstikerronnan yhdistelmän. Tarkkanäköinen tulkinta päästää lukijan taiteilijan vierelle, missä elämä ja taide ovat yksi ja sama asia.

Kirja kuljettaa lukijan läpi sodan runteleman Helsingin ja sotaa seuranneen taideteollisuuden kultakauden etsien myös syitä kultakauden jälkeiselle lamaannuksen tilalle. Yhtenä hetkenä Marjatta leikkii kavereineen Stockmannin liukuportaissa ja eksyy sattumalta Timon lasinäyttelyyn, ja pian ollaankin jo pariskuntana luokkaerojen ja ihmissuhteiden varjostamissa salongeissa. Taiteilija jatkaa tasapainoilua menneisyyden varjoissa, ja kertoja etsii omaa tietään.

Marjatta Sarpaneva o.s. Svennevig (s. 1944) varttui Helsingin Kalliossa. Keskikoulun jälkeen hän meni töihin Erva-Latvalan mainostoimistoon. Mallinura aukeni, ja Marjatta kulki suomalaisen muodin vientimatkoilla ympäri maailmaa. Todelliseksi elämäntyöksi muodostui tiivis yhteistyö elämänkumppani Timo Sarpanevan kanssa. Nykyään Marjatta Sarpaneva työskentelee Sarpaneva Design Oy:ssä.



4.0

54 arvosanaa

Rilla

12.10.2020

Yllättäen kirja kertoikin Marjatasta lähes yhtä paljon kuin Timosta. Taiteilijasta aiemminkin lukeneena tämä teos oli kyllä yksipuolisesti pelkkää ylistystä. Silti luin loppuun ja osin pidinkin.

Tuula

20.9.2020

Hienosti kerrottu tarina yhteiselosta taiteilijan kanssa