(100)

Terveys ja humpuuki: Kaikki mikä parantamisessa on mennyt vikaan

äänikirja ja e-kirja


Outoa tietoa terveydestä

Tietokirja surkeista parantajista, turhantärkeistä lääkäreistä, potilaiden epätoivosta ja siitä, kuinka hyvinvoinnista tuli Suomessa riidanaihe numero yksi.

Kaikki terveyshumpuukista Suomessa! Menneisyydestä paljastuu meheviä draamoja, petoksia ja väärinkäsityksiä, mutta myös haavoittuvia, hyvää tarkoittavia ihmisiä. Kuka oli Suomen ensimmäinen homeopaatti, ja millaisen sopan hän keitti? Miten valkoinen upseeri Hans Kalm ja musta salva liittyvät toisiinsa? Entä raakaruoka ja natsit? Millaisia lääkkeitä olivat pervitiini ja rimpeliini? Kuinka vanhoja ovat rokotevastaiset salaliittoteoriat?

Juha Matias Lehtonen (s. 1982) on helsinkiläinen uskontotieteilijä ja tiedetoimittaja. Vuodesta 2014 lähtien hän on julkaissut Helsingin Sanomissa artikkeleita terveydestä ja ihmisen käyttäytymisestä. Lehtonen on myös käsikirjoittanut luontodokumenttielokuvat Itämeri (2018) ja Meren uumen (2019). Terveys ja humpuuki on hänen esikoiskirjansa.


Lukija: Simo Häkli
Kesto:

4.1

100 arvosanaa

Annikki

7.7.2023

Kattava tietopaketti aiheesta. Suosittelen lämpimästi.

Roope

23.9.2022

Ihan viihdyttävä kuuntelukokemus, kirjoittaja on selkeästi tutkinut hyvin asioita. Humpuukihoitoja arvostellaan ihan asiallisesti, mutta lääketiedettä kohdellaan aivan liian pehmeästi silkkihansikkain. Lukemattomia kertoja viitataan, kuinka humpuukihoitajat vetoavat valheellisesti oirekorttiin, mutta juuri pelkkää oireiden hoitoahan nykylääketiede on, ainakin julkisella puolella pääsääntöisesti, purkki buranaa on hoito lähes vaivaan kuin vaivaan.

Punahilkka

27.10.2021

Aivan loistava kirja. Vaikka paljon historiaa lukeneena aihe on tuttu, onnistui silti kirja yllättämään. Voisi luulla että tämän kanssa loppuu usko ihmiskuntaan, niin kuitenkin se vahvistui. Seuraavan kerran kun sinulta kysytään mihin jäit kuhnimaan tai todetaan noidannuolen iskeneen, saatat naurahtaa. Suosittelen.