(5)

Taide ja tolkku

e-kirja


Taide ja tolkkuon kokoelma kirjailija Tuomas Kyrön kolumneja, sarjakuvia ja novelleja. Pysäyttäviä hetkiä ja näkemyksiä yhden istunnon mittaisina kerta-annoksina. Ahmiakin saa.Kokoelman tekstit ja piirrokset ovat syntyneet "rahasta, vihasta ja rakkaudesta". Kolumneissa isotkin asiat tiivistyvät muutamaan sivuun: kotityöt, kirjallisuuskritiikki, Paavo Väyrynen, Mötley Crüe, syntymä ja kuolema. Pilakuvissa Läskipää pudottelee ihmisiä ja ilmiöitä jalustaltaan lähemmäksi maanpintaa. Novelleissaan Kyrö jatkaa kansallisen kertomuksen uudelleenkokoamista. Kekkosen suksentekijä, lopullisesti eksyvä suunnistaja, jatkosodanaikainen naisjalkapalloilija... Ääneen päästetyt itsenäisen Suomen urhot eivät voita olympialaisissa, mutta itsensä he voittavat varmasti.Tuomas Kyrö havainnoi, osallistuu, moittii, kiittää ja näkee. Humoristisesti, ironisoiden, eikä vähiten itseään. Täysin vakavissaan, täysin leikillään.

Tuomas Kyrö (s. 1974) on sukupolvensa monipuolisimpia, aktiivisimpia ja kiitetyimpiä kirjailijoita. Hän on kirjoittanut romaaneja, kolumneja, pakinoita ja draamaa sekä toiminut tv- ja elokuvakäsikirjoittajana ja tv-panelistina. Hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 2020.

Tuomas Kyrön tuotannon pohjavireenä on syvällinen ihmistuntemus ja terävänäköinen yhteiskunnallisuus. Kyrön esikoisromaaniNahkatakkiilmestyi vuonna 2001. RomaaniLiittooli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2005. Kyrö kirjoitti radiolle viisiminuuttisia tarinoita, joiden päähenkilö jatkoi pohdintojaan vuonna 2010 ilmestyneessä romaanissaMielensäpahoittaja.Ikonisen jäärän tarina on jatkunut toistakymmentä vuotta niin romaaneissa, teattereissa, televisiosarjassa kuin elokuvissakin.

Vuonna 2023 Tuomas Kyrö kirjoitti oululaislähtöisen sotilaan tarinanAleksi Suomestasekä nyrkkeilijä Robert Heleniuksen henkilökuvanNyrkki.