(0)

Smutsiga miljarder

e-kirja


Hur bra koll har vi egentligen på den svenska gruvbranschen och dess förehavanden? Följer man de ändringar som det senaste decenniet gjorts i miljölagstiftningen? När Arne Müller gräver djupare blir det snart uppenbart att den bild som målats upp för allmänheten ligger långt ifrån sanningen. I hela landet förorenas vattendrag av gruvornas giftutsläpp - utsläpp som ligger långt över den tillåtna gränsen. Dessutom tvingas boende i gruvornas närområden att vänja sig vid såväl dammpartiklar som buller och jordskalv.

"Smutsiga miljarder" av Arne Müller tilldelades år 2014 Västerbotten-Kurirens journalistpris till minne av Karin Hörnfeldt. Det är en viktig miljögranskning av en av Europas absolut största gruvindustrier.

Arne Müller, född 1960, är en tysk-svensk frilansjournalist och författare som är baserad i Umeå. Han har tilldelats Föreningen Grävande Journalisters pris "Guldspaden" samt Västerbotten-Kurirens journalistpris till minne av Karin Hörnfeldt. Müller har tidigare arbetat på både TV4 Botnia och SVT men är numera frilansjournalist.