(213)

Sataman kapakan Hilda

äänikirja ja e-kirja


Tarina naisesta, joka oli uhka yhteiskunnalle.

Sukusalaisuuksien takaa paljastuu murhamysteeri. Syntyy koukuttava tietokirja laitakatujen naisista ja naisen asemasta 1930-luvun Suomessa.

Hilda Sofia Hakkarainen ammuttiin ravintolassa kesäkuussa 1939. Kesällä 2019 Silja Koivisto alkoi selvittää, mitä hänelle tapahtui ja kuka hänen isoisotätinsä Hilda oikeastaan oli.

Sataman kapakan Hilda on kirjoittajansa omakohtainen tutkimusretki Kotkan öisille kaduille ja seksiä myyneiden naisten luo, joita viranomaiset jahtasivat, passittivat työlaitoksiin ja sukupuolitautisairaaloihin. Varattomat naiset syyllistettiin – ei näiden asiakkaita.

Hildan tarina on yksi lukuisista, vaietuista ja unohdetuista. Kun hänen kuolemastaan on kulunut yli 80 vuotta, paljon on muuttunut. Silti liian monet naisia koskevat käsitykset ovat säilyneet.

Silja Koivisto (s. 1977) on helsinkiläinen kustannustoimittaja. Hildan elämän palasten kokoaminen oli hänelle harrastus, joka vaati loputonta arkistojen nuuskimista, kekseliäisyyttä, kanttia soitella tuntemattomille, tuppautua kylään ja kysyä outoja kysymyksiä. Hildan ja muiden ”joutonaisten” kohtalot liikuttivat tutkijaansa, joka ei ole enää sama kuin se, joka projektin aloitti.



3.9

213 arvosanaa

Emilia

18.4.2024

Kiinnostava ja paikalliselle mukaansa tempaava

Jonna

28.11.2023

Mielestäni mikään ei olisi voinut olla paremmin esittetuotua tässä kirjassa; Hyvät lähdeaineistot, asiallinen kerrontatapa, mielenkiintoinen eteneminen, mausteena sukulaisuus suhde päähenkilöön, jopa lukija oli aivan loistava!

Merja

3.7.2023

Nimi ja kirjan kuvaus on harhaanjohtava, koska kirja käsitteli enemmän seksityöläisiä, heidän elämää ja asemaa aikana ennen sotia Hildan kautta, mutta muuten hyvä kirja. Suosittelen. 👍