(88)

Päästä meidät pelosta

äänikirja ja e-kirja


Asiantunteva ja omakohtainen tietokirja uskonnollisten liikkeiden vallasta ja sen väärinkäytöstä.

Uskonnolliset liikkeet voivat määrätä jäsentensä ulkonäöstä, ystävistä, ajankäytöstä ja harrastuksista, ja pitää jäseniään henkisessä niskalenkkiotteessa jopa siinä määrin että elämästä tulee yhtä helvettiä eikä helppoa ulospääsyä ole. Syvällinen, kattava, ja mukaansatempaava teos perustuu uskonnollisesta yhteisöstä eronneen kirjeisiin ja haastatteluihin.

Teologi Aila Ruoho teki pro gradu -työnsä uskonnollisten liikkeiden ja lahkojen harjoittamasta hengellisestä väkivallasta. Tämä erillinen, kiitelty teos syntyi pro gradun inspiroimana.


Lukija: Anni Tani
Kesto:

4.0

88 arvosanaa

Tiina

1.1.2024

Mielestäni sekava. Jos puhutaan uskonnollisista yhteisöstä siinä mielessä, että otetaan yhteisöjen käytäntöjen perusteluiksi Raamattu, niin miksi silloin esimerkit tulevat usein sellaisista lahkoista, jotka eivät ole kristillisiä? Kirjassa oli myös väärää tietoa ainakin suomalaisesta näkövinkkelistä. Tällä väärällä tiedolla saadaan tietenkin ihmiset päivittelemään ja kauhistelemaan. Yksi esimerkki on Jehovan todistajien verensiirtokielto. Yksikään lapsi ei Suomessa joudu hengenvaaraan, vaikka vanhemmat kieltäytyisivät antamasta verta lapselle: meillä lapsi pikahuostaanotetaan siksi aikaa, että tarpeelliset hoidot voidaan antaa ja lapsi pelastuu. Aikuinen taas voi aina kieltäytyä hoidoista omalla kohdallaan ja se lienee heidän oma asiansa. Tämä oikeus on tietenkin kaikilla aikuisilla riippumatta maailmankatsomuksesta tai vakaumuksesta. Aihe on hyvä ja mielenkiintoinen, mutta parempi näkökulma olisi tarkastella lahkoja ja kultteja siten, niitä yhdistävät jäseniään kohdistavat käytännöt esitettäisiin erillään esim kristinuskosta. Mitä yhteistä on Hare Krishnalla, moonilaisuudella, Kirjeopisto Vialla tai lestadiolaisuudella? Ei muuta, kuin ehkä tietyt kaukaa haetut kulttimaisuudet.

Hanna

14.11.2023

Mielenkiintoinen

Suvi

25.9.2023

todella hyvä ja silmiäavaava. pitäisi olla pakollinen luettavaksi kaikille noissa yhteisöissä oleville