(1046)

Poika raidallisessa pyjamassa

äänikirja ja e-kirja


Kaunis ja kauhea tarina sota-ajasta Auschwitzista

John Boynen Poika raidallisessa pyjamassa on nuortenkirja, joka sopii myös aikuisten luettavaksi. Jos avaat tämän kirjan, lähdet matkalle Brunon kanssa. Ennen pitkää saavutte Brunon kanssa aidalle. Joka puolella maailmaa on samanlaisia aitoja. Toivottavasti sinun ei koskaan tarvitse kohdata sellaista aitaa.

Poika raidallisessa pyjamassa on tarina 9-vuotiaasta Brunosta, jonka isä on natsiupseeri. Perhe muuttaa isän työn takia keskitysleirin liepeille Auschwitziin. Brunosta on kurjaa jättää koti ja leikkikaverit, eikä hän viihdy uudessa asuinpaikassa. Ikävyyttä poistaakseen hän alkaa tehdä tutkimusretkiä lähiympäristöön ja ystävystyy salaa vanhemmiltaan aidan toisella puolella olevan juutalaispojan Shmuelin kanssa.

Shmuelin isä on kadonnut, ja pojat päättävät yhteistuumin etsiä hänet. Shmuel lainaa Brunolle raidallisen pyjaman, jotta tämä ei herättäisi huomiota aidan toisella puolella. Bruno pukeutuu lainavaatteisiin ja pujahtaa aidan ali.

John Boyne (s. 1971) on irlantilainen kirjailija. Boyne on opiskellut kirjallisuutta Trinity Collegessa Dublinissa ja luovaa kirjoittamista Itä-Anglian yliopistossa, josta hänelle myönnettiin kunniatohtorin arvo vuonna 2015. Boyne on kirjoittanut yli 70 novellia, yhdeksän romaania sekä viisi nuortenkirjaa, ja hänen teoksiaan on käännetty yli 50 kielelle.

Boynen tunnetuin teos on elokuvaksikin sovitettu Poika raidallisessa pyjamassa, jota on myyty maailmanlaajuisesti yli kuusi miljoonaa kappaletta. Sen itsenäinen jatko-osa Kaikki särkyneet paikat ilmestyy heinäkuussa 2023.

Boynelta on julkaistu suomeksi myös kirjat Kapina laivalla, Tarkoin vartioitu talo, Nooa Notkoniitty karkaa kotoa, Kuudes mies, Leijuva poika ja Poika vuoren huipulla.



4.2

1046 arvosanaa

Venla

28.2.2024

Niin ihana mutta kamala! Rakastin kirjaa, loppua kohden tosi surullinen

Leevi

5.2.2024

Oli kyllä hyvä kirja, ja loppua kohden jos osasi eläytyä hyvin, niin todella surullinen.

sagu

4.2.2024

todella hyvä, loppu itketti