(53)

Pirtumiehet

äänikirja ja e-kirja


Veijariromaani viinan salakuljettajista kieltolain aikana.

Ruohosen Viku on Laihosen mamman kasvattipoika. Isää hänellä ei ole eikä ole äidistäkään aina niin tietoa. Eletään itsenäisyyden alkua Suomen länsirannikolla.

Viku on oppinut puotia pitäneen mammansa luona kaupantekoon ja välttänyt viekkaudella punakaartin väenoton. Kun nuoressa tasavallassa tulee voimaan kieltolaki, Viku tajuaa tilaisuutensa tulleen. Hän ostaa Saksassa käyneeltä kaljaasilta pirtua, pullottaa sen pienempiin annoksiin ja aloittaa liiketoiminnan.

Voitot ovat suuret, vauraus näkyvää, eikä aikaakaan kun Viku vie vihille suuren perheen tyttären ja pääsee parempiin piireihin. Luokkarajat ovat kuitenkin vahvat ja trokarin leima tiukassa. Kaksinaismoralismi on kaikkialla sillä lain rikkominen on kieltolain aikaan yleistä kuin parkkisakon saaminen. Veijariromaanista kasvaakin kertomus identiteetistä, luokkarajoista ja täyttymättömästä hyväksynnän kaipuusta.

Tapio Koivukari (s. 20.8.1959 Raumalla) tuo teoksissaan ihmisten elämää, tuntoja ja toimia halki vuosisatojen. Koivukari tunnetaan myös taitavana islantilaiskirjailijoiden suomentajana, puuseppänä ja veneenrakentajana. Hänet on palkittu mm. Runeberg-palkinnolla romaanistaan Unissasaarnaaja (2015) ja islantilaisella Haukan ritarikunnan ritariristillä (2018).


Lukija: Jussi Puhakka
Kesto: