(364)

Pimeä aika: Kymmenen myyttiä keskiajasta

äänikirja ja e-kirja


Huppupäiset pyövelit katkovat ihmisten kauloja, noitia poltetaan, taikausko kukoistaa. Kirkko päättää kaikesta ihmisten elämässä ja maapallon uskotaan olevan litteä. Tällaista oli elämä keskiajalla - vai oliko sittenkään?

Ajatus pimeästä keskiajasta elää sitkeästi osana kertomusta modernin länsimaisen sivilisaation noususta. Keskiaika nähdään synkkänä kautena antiikin ja renessanssin loiston välissä, ja sille on varattu konnan rooli tarinassa yhteiskuntamme kehityksestä. Tätä väritettyä kuvaa on pönkitetty myös populaarikulttuurissa goottilaisesta kauhuromantiikasta moderniin fantasiakirjallisuuteen ja historiallisiin tv-sarjoihin.

Pimeä aika -teoksessa keskiajan asiantuntija Jaakko Tahkokallio oikoo kymmenen yleistä väärinkäsitystä keskiajasta. Murtamalla myytin kerrallaan hän piirtää todenperäisemmän kuvan aikakaudesta, jossa ihmiset eivät olleet vain väkivaltaisia tai kirkko tieteen kehityksen tiellä - ja miekkailu näytti aivan muulta kuin elokuvissa.



4.0

364 arvosanaa

Pauliina

9.3.2024

Todella hyvä ja uutta tietoa antava teos. Suosittelen kaikille historian ystäville

mikko

10.10.2023

Paljon ”uutta” tietoa suhteessa ”kaikkien tietämiin totuuksiin” hyvin taustoitettuna ja selkeästi ja perusteellisesti ja sujuvasti kerrottuna.

Jonna

18.8.2023

Aivan loistava teos! Viisasta, pitkälle vietyä pohdiskelua tilastojen ja kirjoitetun tiedon pohjalta, ilman omia mielipiteitä. Taitavin lukija, jota olen kuunnellut.