(70)

Piikojen valtakunta: Nainen, työ ja perhe 1600-1700-luvuilla

äänikirja


Mielikuva siitä, että entisaikoina perheet asuivat punaisissa tuvissa, naimisiin mentiin nuorena ja avioton lapsi oli synti, ei ole aivan oikea. 1600-1700-luvut tuottivat monimutkaisia uusperheitä, kun ihmiset kuolivat nuorina ja leskien uudet avioliitot toivat koteihin sinun, minun ja meidän lapsia.

Piikojen valtakunta kertoo aikakaudesta, jolloin naiset elivät vailla pysyvää turvaa. Jos sairaus vei työkyvyn, elämä saattoi päättyä köyhyydessä. Jos kyläyhteisön tuki puuttui, ennenaikaisesti syntynyt lapsi saattoi viedä lapsenmurhakäräjille.

Silti nuori nainen saattoi päättää omasta tulevaisuudestaan: jos kotona ahdisti, aina saattoi lähteä toisiin kyliin työtä ja onnea etsimään.


Lukija: Ella Pyhältö
Kesto:

3.9

70 arvosanaa

Anni

25.11.2022

Ajatuksia herättävä teos. Pidin siitä miten historiaa käytiin oikeasti eläneiden ihmisten ja heistä jääneiden merkintöjen kautta. Naisen asemasta ei kerrota Suomen historiassa kovinkaan laajasti tai varsinkaan puolueettomasti. Pistää miettimään, kuinka pitkään olemmekaan suomalaisina saaneet nauttia tasa-arvosta. Naiset eivät olleetkaan Suomessa pelkkiä heittopusseja, vaan heilläkin oli lain takaamat oikeudet. Eikä piika ollutkaan huono ja aliarvostettu palvelija; vaan tärkeä perheenjäsen.

Heidi-Maaria

4.2.2022

Ala-asteikäiselle lukumateriaalia aiheesta. Todella hyvin kirjoitettu ja kattava.