(311)

Petäjäsaaren jäinen helvetti

äänikirja ja e-kirja


Petäjäsaari – kuolemantien pysäkki

Kristian Kososen toinen sotaromaani Petäjäsaaren jäinen helvetti hohkaa yön pimeyttä, kylmyyttä ja pelkoa.

Talvi 1940. Suomalaisjoukot ovat pystyttäneet asemansa Petäjäsaareen, ja tehtävänä on tuhota saarrettujen neuvostojoukkojen Laatokan jäätä pitkin kulkevia huoltokolonnia. Toistuvat puna-armeijan iskut saaren valloittamiseksi ovat syöneet miesten voimia, mutta vänrikki Saarikoski ja luutnantti Soininen tietävät, että suuri naapuri ei ole vielä pistänyt parastaan. Kun se tapahtuu, piru on irti.

Petäjäsaaren jäinen helvetti on Kristian Kososen toinen tositapahtumiin pohjautuva sotaromaani. Kososen toiminnantäyteiset taistelukohtaukset nostavat hien pintaan mutta myös pysäyttävät näkemään sodan järjettömän tuhovoiman.

”Kalliolla seisten he tarkastelivat taistelukenttää. Näky oli karmaiseva. Venäläissotilaiden ruumiita makasi tummina myttyinä kaikkialla. Joku valitti sydäntä särkevästi rannassa tuskaansa. Suorsa sanoi silmät sirrillään auringonsäteiden osuessa kirkkaina hänen kasvoilleen:

– Jumalauta mikä siivo.”

Kristian ”Kille” Kosonen (s. 1972) on helsinkiläinen kirjailija ja liikuntahallin tiimiesimies. Kosonen on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten sotaromaanikirjailijoiden joukossa, ja hänet tunnetaan sotilaiden elämää intensiivisen läheltä kuvaavana kertojana.

Syyskuussa 2023 ilmestynyt Vuosalmen sotavangit on Kososen seitsemäs sotaromaani, ja hän on saanut siihen aineksia oman isoisänsä sotakokemuksista. Kososelta on aiemmin julkaistu teokset Taistelu Vasikkasaaresta, Petäjäsaaren jäinen helvetti, Isku Tornioon, Viipurin menetys, Verinen tie Tyrjään ja Summan teräsmyrsky.

Kososen vapaa-aika kuluu usein urheilun parissa. Monipuolinen liikkuja voitti aktiiviurallaan useita painin SM-mitaleja ja on edelleen tuttu näky kamppailu-urheilutapahtumissa. Kolmen nuoren tyttären isä harrastaa myös lukemista ja historiaa.


Lukija: Aku Laitinen
Kesto:

4.2

311 arvosanaa

JOVELI!

18.11.2023

suosittrlen lämpimästi !

Vesa

5.8.2023

paras sotakirja mitä kuunellu!! lukija myös huippu!!

Jakke

28.4.2023

Koskettava. Epilogista muistuu mieleen oman lapsuuden aikaiset tapahtumat etelä-pohjanmaalla.