(160)

Operaatio Kaleva: Päämajan kaukopartioiden suurin isku ja sen taustat

äänikirja ja e-kirja


Operaatio Kalevan kohtalo on vastapainoa kaukopartioiden sankaritarinoille. Sotahistoriaa uudistava teos selvittää, miksi jatkosodan suurin kaukopartio-operaatio sai dramaattisen lopun.

Vuoden 1944 maaliskuussa 189 kaukopartiomiestä suuntasi Vienan Karjalaan. Päämajan hävitysosasto Kalevan tehtävänä oli tuhota viholliskylät, joihin partisaanit tukeutuivat terrorisoidessaan Kainuun siviilejä. Kaikki alkoi kuitenkin nopeasti mennä vikaan. Operaatiossa kaatui lopulta neljä miestä ja yksi jäi vangiksi, kohteet jäivät pääosin tuhoamatta.

Operaatio Kaleva kasvaa jännittävästä sotakertomuksesta sotataidon tutkimukseksi ja asettaa yksittäisen kaukopartioretken laajempaan kehykseen. Miksi operaation päämäärää ei saavutettu? Miten osastoa johdettiin? Mitä seurauksia matkalla oli?

Asiantunteva ja sotahistoriaa uudistava teos tarjoaa kriittisen katsauksen kaukopartiopataljoonan partioiden suunnitteluun ja johtamiseen sekä miesten valintaan ja koulutukseen. Teos perustuu kirjallisuus- ja arkistolähteisiin sekä iskuun osallistuneiden veteraanien haastatteluihin.

KTT Pekka Turunen on työskennellyt vuodesta 2008 tutkijana Maavoimien esikunnassa sekä palvellut upseerina kriisinhallintatehtävissä.


Lukija: Simo Häkli
Kesto:

3.8

160 arvosanaa

Heikki

4.2.2024

Hyvä

Hannu

18.11.2023

(ks. kartta → s. 98). missähän lienee, hölmö sivunumrointi lukujen mukaan ja prosentit! hävittävät luettavuuden. Typeryyden huippu!

Harri

19.5.2023

Asiallinen ja tarkka tutkimus kaukopartiotoiminnan organisoinnista ja johtamisesta esimerkkinä epäonnistunut tuhoamispartiomatka. Tämä olisi parempi lukea paperiversiona, äänikirjana ei voi palaillaan taaksepäin kertaamaan kuultua. Lukija hyvä.