(2)

Mysteriet med den försvunna Mathilda

e-kirja


I den andra fristående boken om Humlan – flickan som är så bra på att lösa mysterier och tänker bli detektiv när hon blir stor – är klasskompisen Mathilda försvunnen. ”Polisen letar efter försvunnen tioåring”, skriks det ut på löpsedlarna. Samtidigt viskas det i klassen om att Mathilda har snattat på Åhléns vid Odenplan. Kan det ligga bakom försvinnandet? Kan utomjordingarna hjälpa till? Humlan tvivlar fortfarande på om de finns på riktigt, men fortsätter ändå att skriva till dem i sin dagbok. Inte bara om det nya fallet, utan mest om sin ledsna pappa och lillasyster – och om mamma som lämnat dem. Föga anar hon att utomjordingarna blivit alltmer nyfikna på människornas liv – och särskilt på hennes.

Den första boken om Humlan, ”Mysterium för utomjordingar”, fick Spårhunden 2007, tidskriften Jurys pris för årets bästa barn- och ungdomsdeckare.

”Att göra något annat av barndeckargenren är genialt. Rose Lagercrantz lyckas använda sig av genren och samtidigt ge ord till ett sviket barn.”, Jönköpings-Posten.

”... berör på djupet och hon skriver vackert och starkt om den verklighet Humlan lever i ...”, Falu Kuriren och Norrbottens-Kuriren.

”Med små medel, ett avskalat språk och många underfundigheter gestaltas ett både fantasifullt, robust och känsligt barn. Tonfallet är personligt och berättelsen påfallande lättläst. Rebecka Lagercrantz många illustrationer i tusch kompletterar den mångfacetterade berättelsen väl.”, Vestmanlands Läns Tidning.