(8)

Moskovan opit: Mikä saa Venäjän vastustamaan länttä

e-kirja


Venäjästä ei kannata kuvitella liikoja. Kyynisyys on varmin tapa toimia Venäjän kanssa!

Venäjää koskevat perusasiat eivät muutu. Venäjä ja länsimaat ovat kuin naapurit, jotka eivät koskaan näytä ymmärtävään toisiaan. Keir Gilesin mielestä suurin syy tähän on länsimaisten johtajien sitkeä kuvitelma Venäjän muuttumisesta liberaaliksi länsimaiseksi demokratiaksi. Näin ei ole tapahtunut eikä tule koskaan tapahtumaankaan. Venäjä on ja pysyy imperiumina ja myös käyttäytyy kuin sellainen.

Länsimaiden näkökulmasta Venäjä toimii ennalta-arvaamattomasti ja irrationaalisesti. Venäjän johtajat tsaareista presidentti Putiniin menettelevät kuitenkin aina omalla, hyvin ennustettavalla ja suurvaltaroolinsa mukaisella tavallaan. Venäjä haluaa vaikuttaa maailman asioihin suurvaltojen tapaan, omien etujensa mukaisesti. Venäjän ulkopolitiikan tavoitteet eivät ole muuttuneet ajan saatossa miksikään.

Kansainvälisessä politiikassakin on ”ulvottava susien mukana”, muuten tulee syödyksi: on epäiltävä kaikessa toista osapuolta ja käytettävä tilanteeseen sopivia keinoja ja lähestymistapoja, sillä reilu peli ei tuota tulosta, jos vastapuoli ei sitä pelaa.

Venäjän vastakkainasettelu lännen kanssa on vuosisatainen jatkumo, joka ei johdu vain hallinnosta ja maantieteestä tai kansasta ja historiasta vaan näiden kaikkien yhdistelmästä. Lännessä esiintyy yhä perusteetonta toiveikkuutta Venäjän muuttumisesta vakaaksi kumppaniksi. Muutosta voi toki toivoa, mutta tosiasiat ratkaisevat.

Keir Giles on Iso-Britannian johtava Venäjä-asiantuntija. Hän on perehtynyt laajasti Venäjän sotilaspolitiikan ja armeijan kysymyksiin. Giles on Britannian ulkopoliittisen instituutin Chatham Housen tutkija.

Tämä kirja on tarpeen Venäjää tutkiville ja erityisesti niille, jotka ovat Venäjän kanssa tekemisissä. Itse olin siinä asemassa koko ammattiurani, ja minua harmittaa, että tätä kirjaa ei ollut jo 35 vuotta sitten.

- Toomas Hendrik Ilves, Viron presidentti 2006-2016

Gilesin kirja on tiivis, selkeästi esitetty ja perinpohjaiseen tutkimukseen perustuva teos.

- Edward Lucas, The Times