(77)

Luonnon varassa: Lajien monimuotoisuus elämän suojelijana

äänikirja ja e-kirja


Lajien monimuotoisuus on elämän perusta

Kirjassaan Luonnon varassa biologi Anne Sverdrup-Thygeson kertoo asiantuntevasti ja viihdyttävästi, kuinka ihmisen ja luonnon välinen yhteys on vahva mutta haavoittuvainen.

Miljoonat eliölajit antavat meille ihmisille ruokaa, lääkkeitä ja asuttavan ympäristön. Biologi Anne Sverdrup-Thygeson vie meidät mukaansa maailmanympärimatkalle ja kertoo näistä huikeista tavoista, joilla luonto auttaa ihmistä selviytymään. Hän kuljettaa meidät muun muassa New Yorkiin, jossa luonto tuottaa puhtaan juomaveden kalliin vedenpuhdistuslaitoksen sijaan. Saamme myös lukea puista, jotka toimivat syöpälääkkeiden valmistuksessa ja kuningaskalastajasta, joka inspiroi luotijunien suunnittelua.

Luonnon varassa auttaa näkemään, kuinka tapamme käyttää luonnonvaroja rapauttaa oman olemassaolomme perustaa. Elämme keskellä biodiversiteettikriisiä, jossa moni laji on vaarantunut ja elinympäristö kadonnut. Olemme tilanteessa, joka on yhtä akuutti ja vakava ongelma kuin ilmastonmuutos.

Anne Sverdrup-Thygeson on professori Norjan ympäristötieteen ja biologian yliopistossa. Hän toimii myös tieteellisenä neuvonantajana Norjan luonnon tutkimuksen instituutissa ja tutkii hyönteisten ekologiaa. Sverdrup-Thygeson on myös opiskellut historiaa, kirjoittanut tiedeblogia ja esiintynyt usein populaaritieteellisessä EKKO-radio-ohjelmassa. Häneltä on ilmestynyt aiemmin kirja Jos hyönteiset katoavat… (2019)


Lukija: Juhani Rajalin
Kesto:

4.3

77 arvosanaa

Ella

1.5.2023

Luonnon ihmeellisyyksiä pursuava ja luonnon herkkyydestä kertova kirja. Jokainen saa tästä varmasti ajateltavaa

Markku

1.6.2022

Sujuvasti kerrottu, pysäyttää ajattelemaan, sopii kaikille!

niko.sotala

9.3.2022

Alusta loppuun mielenkiintoinen ja tärkeä kirja.