(1)

Livstid

e-kirja


Livet är kort, tiden rinner mellan fingrarna. Så mycket ska rymmas mellan födelse och död: arbete och vila, kärlek och vänskap, jakten på upplevelser och den ständiga strävan efter mening och insikt.

När vi kommer till världen är scenen för våra liv redan satt. Vi är inga oskrivna blad när vi föds, och tiden och miljön är givna. Men innanför dessa gränser kan vi göra våra livsval och kanske styra vår tillvaro i en ny, oväntad riktning.

Så gjorde Erik Söderberg, en präst på skånska landsbygden som hals över huvud begav sig till Stockholm för att förena sitt öde med en mycket yngre kvinnas. Så gjorde den unga Christiane Vulpius när hon valde att stanna som älskarinna i den store diktaren Goethes hus. Så gjorde den danske filosofen Søren Aabye Kierkegaard när han slog upp sin förlovning med Regine Olsen.

I Livstid reflekterar Sven-Eric Liedman över tid och samtid, om de avgörande ögonblicken och om livsvalen. I dessa tre människors liv, mer eller mindre kända, ryms en del av vad mänskligt liv kan vara. Alla är de på olika sätt präglade av omständigheterna, men de vågar stå för sina val och kan därför också sägas skapa mening i sina liv.

I förbigående dyker också en rad andra gestalter upp, alltifrån kyrkofadern Augustinus som levde för 1600 år sedan till den fattiga och totalt okända mjölkerskan Augusta Andersson som innanför snäva ramar sökte glädjeämnen i sin påvra tillvaro.

En personlig, tankeväckande bok som manar till eftertanke och väcker förundran över livets oändliga mångfald.