(245)

Liekinkantajat

äänikirja ja e-kirja


Ilman valoa ja lämpöä ei Suomen talvesta selviä. Niinpä lämmitetään kaakeliuuneja, pöydälle nostetaan öljylamppu ja pimeään lähdetään myrskylyhtyä kantaen. Samaan tapaan idealistin rinnassa palava liekki sytyttää innostuksen, jonka roihu leviää laajalle suurten kansanliikkeiden aikana 1800-luvun lopulla.

Ulla-Lena Lundbergin romaanin keskiössä on Finnsinkansanopisto, jonka perustaminen on jo itsessään suuri voitto. Opistosta tulee innostavien keskustelujen näyttämö. Venäläistämiskaudella kiistaa käydään aktivismin ja lainkuuliaisuuden suhteesta. Kansanopisto on epäpoliittinen, se on tarkoitettu sivistyksen tyyssijaksi, mutta...

Lundberg ei olisi Lundberg, ellei hän lähestyisi tapahtumia päähenkilöidensä kautta. Hän kuvaa kolmen pariskunnan elämää kolmen sukupolven ajan - Vaasan palosta elokuussa 1852 Krimin sodan kautta 1920-luvun lopulle - lukutaidottomuudesta tyttökoulujen ja yliopistojen kautta pakkomielteiseen koulupelkoon. Yksittäisen ihmisen elämä, epäilykset, arjen loputon raadanta ja etenkin kaikkinielevä, kuluttava rakkaus työntävät Suomen kohtalon toisinaan pitkäksikin ajaksi taka-alalle.

Ulla-Lena Lundberg (s. 1947) on syntynyt Kökarissa ja asuu Porvoossa. Moninkertaisesti palkittu kirjailija on julkaissut romaaneja, runoja, matkakertomuksia ja raportteja. Finlandia-palkinnon hän voitti menestysromaanillaan Jää (Is, S&S, 2012, suom. Leena Vallisaari). Vuonna 1993 hänet nimitettiin Åbo Akademin kunniatohtoriksi.


Lukija: Eija Ahvo
Kesto:

3.6

245 arvosanaa

Anonyymi

31.3.2024

Mielenkiintoinen tarina, jota olisi voinut tiivistää jättämällä pois kaiken maailman keskustelut. Pohjanmaalta käveli Olgan lisäksi Helsinkiin kaksi tyttöä. Miten heidän kävi?

Helena

30.12.2023

fantastinen historiaromaani

Anonyymi

17.5.2023

Mielenkiintoinen kertomus sukupolvien tarinoista. Kuuntelua häiritsi tosi paljon, kun kaksi eri tyylilajia oli lisätty. Toinen oli kirjassa lainausmerkkien sisällä olevan tekstin lukeminen ”lainaus”. Toinen vuoropuhelu, jossa jokaisen repliikin alussa mainittiin nimi.