(754)

Koskelan teinisurma- sisältää oikeuden päätöksen

äänikirja ja e-kirja


Oikeusprosessi on saatu päätökseensä ja tuomiot jaettu. Koskelan henkirikos ei kuitenkaan unohdu koskaan. Kirjan jatko-osa kertoo tarinan nyt loppuun asti.

Helsingin Koskelassa joulukuussa 2020 tapahtunut teinisurma oli yksi 2000-luvun Suomen järkyttävimmistä henkirikoksista. Sen murheelliset olosuhteet ja järjetön väkivalta järkyttivät kaikkia. Kolme teinipoikaa surmasi 16-vuotiaan pojan sadistista väkivaltaa käyttäen, ja tutkinnassa selvisi, että uhria oli pahoinpidelty monta kertaa jo ennen henkirikosta.

Koskelan teinisurmaa käsittelevissä kirjassa kerrotaan tapahtumien kulku tarinallisessa muodossa. Kirjan tiedot perustuvat viranomaislähteisiin, kuten poliisin esitutkintaan, oikeudenkäynnin aineistoon ja haastatteluihin. Kirjan tarkoitus ei ole etsiä syyllisiä, vaan kertoa siitä, mikä kaikki johti raakaan rikokseen. Koskelan uhrin elämä loppui aivan liian aikaisin, mutta hän ansaitsee sen, että me muut edes otamme siitä opiksi ja kuuntelemme hänen tarinansa.

Kirjan uudessa jatko-osassa palataan niihin kysymyksiin, jotka jäivät vielä ensimmäisessä osassa avoimiksi: mikä oli teon motiivi? Olivatko nuoret tekijät syyntakeisia? Mitä heille tapahtuu vangitsemisen jälkeen? Miksi uhrin suojelemisessa epäonnistuttiin niin koulussa kuin lastensuojelussakin? Kuinka yhteiskunta voi ehkäistä nuorten tekemää ja kokemaa väkivaltaa? Toimittaja Tiia Palmén perehtyy oikeuden asiakirjoihin ja haastattelee jutun syyttäjää, nuorisopsykiatrian ja vankeinhoidon ammattilaisia. Yhdestä asiasta he kaikki ovat samaa mieltä: Koskelan tapahtumat eivät saa toistua.

Kirjan kirjoittaja Palmén työskentelee rikostoimituksen päällikkönä MTV Uutisissa.



4.1

754 arvosanaa

Milla

8.2.2024

Hyvä kirja ja opin uhrista paljon uutta. Tosin aika paljon toistoa

Ele

28.11.2023

Mielenkiintoinen kirja, joka avaa hyvin tapahtumia tapauksen takana

Susanne

23.11.2023

Älyttömän surullinen, mutta silti hyvin toteutettu kirja