(162)

Kipeät sielut: Hulluuden historia Suomessa

äänikirja ja e-kirja


Huhtikuussa 1900 Nokian Pitkäniemen mielisairaalaan tuotiin potilaaksi alakuloisuudesta, hallusinaatioista ja pakonomaisista seksuaalisista haluista kärsinyt nuorukainen, Maurits, joka kuvitteli, että hänen päässään eli hämähäkki. Diagnoosiksi annettiin nykyistä skitsofreniaa edeltänyt dementia praecox eli ennenaikainen tylsistyminen. Mauritsia pidettiin sairaalassa yksitoista vuotta, kunnes hänet vapautettiin parantumattomana.

Kipeät sielut syventyy Mauritsin ja hänen kohtalotovereidensa sairauskertomusten avulla mielenterveyspotilaiden kokemuksiin ja mielenterveyden häiriöiden hoitoon Suomessa autonomian ajalta 1950-luvulle. Laitospotilaiden ohella tutustutaan kylähulluihin sekä muihin mielisairaaloiden ulkopuolella eläneisiin, tavalla tai toisella poikkeavina pidettyihin ihmisiin. Sairauden syiden ja hoitomenetelmien lisäksi teoksessa avataan sotien kaltaisten kriisien vaikutuksia mielenterveyteen sekä mielisairauden sosiaalisia ja kulttuurisia yhteyksiä.

Päähenkilöitä ovat hullut, hermostuneet ja haitalliset - kuten vakavasti mielisairaita, lievemmin oireilleita sekä yhteiskunnan normeihin sopeutumattomia yksilöitä aikanaan kutsuttiin. Paitsi henkisestä kärsimyksestä kirja kertoo myös toipumisesta ja paranemisesta aikana ennen avohoidon ja modernien psyykenlääkkeiden valtakautta.


Lukija: Ari-Matti Hedman
Kesto:

4.0

162 arvosanaa

Jonna

1.10.2023

Aivan loistava! Tarpeeksi lähdeaineistoa. Laaja,aiheeseen riittävästi luotaava ja opettava! Usealta suunnalta aihetta käsittelevä ja toi esiin unohdettujen, kahlehdittujen äänen, jotka haluttiin unohtaa. Termistöä tuotiin myös hyvin esiin ja mielivaltaista tautiluokittelua pohdiskeltiin laajasti kymmenien vuosien ajalta.

Anonyymi

20.9.2023

Mielenkiintoista tietoa, mutta vähän liian paljon yhteen niteeseen.

Viivi

3.7.2021

Aivan mahtavan kiehtovaa tietokirja suomalaisen mielenterveyshoidon historiasta!