(135)

Keskiajan hirviöt

äänikirja ja e-kirja


Lohikäärmeitä, jättiläisiä, seireenejä ja meripetoja - kuvastoa keskiajasta on vaikea mieltää ilman kammottavia hirviöitä. Silti todellisen keskiajan hirviöt olivat taruakin ihmeellisempiä.

Sydän- ja myöhäiskeskiajan läntisessä Euroopassa hirviöt olivat olennainen osa maailmankuvaa, ja niistä kirjoittivat monet keskiajan suurista ajattelijoista. Hirviöiksi kutsuttiin vanhoissa teksteissä kuvailtuja tai maankiertäjien kertomuksissa eläviksi todistettuja erikoisia olentoja, jotka outoudestaan huolimatta olivat osa luontoa ja Jumalan suunnitelmaa.

Keskiajan hirviöt esittelee näiden luonnollisten hirviöiden laajan kirjon koirankuonolaisista päättömiin miehiin ja amatsoneista lampaan ja kasvin sekamuotoihin. Samalla paljastuu, kuinka laaja-alainen merkitys hirviöillä oli keskiajan kulttuurissa.

Oppineet joutuivat pohtimaan esimerkiksi, voitiinko kaukomaiden otuksia kastaa ja mistä johtuivat tavallisten ihmisten hirviömäiset piirteet. Mutta löysikö kukaan mystistä hirviöiden hallitsijaa, pappi Johannesta, ja hänen valtakuntaansa?


Lukija: Jukka Pitkänen
Kesto:

3.8

135 arvosanaa

Essi

19.9.2023

mukava kuunnella, hyvä ajanviete

Joonas

19.8.2023

Perustietos hirviömyyteistä, suuren osa aikaa mielenkiintoisesti mutta hieman jäsentymättömästi esitettynä.

Jonna

17.8.2023

Kirjassa esiteltiin keskiaikaisia hirviötarinoita, jotka nykyihmisten korviin kuulostivat jopa omituisilta. Ehkä se oli juuri tarkoitus ja kuvasi ajan ihmisten ajattelua ja maailmankuvaa. Itse olin kuullut useasta tarinasta tai hirviöstä hieman poikkeavan kuvauksen kirjan tarinoihin. Olisikohan käännöksillä osuutta asiaan..