(150)

Kalevalan naiset

äänikirja ja e-kirja


Kalevala - tummunut nahkaselkäopus, josta tulee mieleen kanteleen soitto koivikossa, Väinämöisen parta ja patalakki sekä aika, jolloin mies oli pää sekä kotona että yhteiskunnassa? Rakastettu, parjattu, välillä unohdettu ja aina uudestaan esille kaivettu kansalliseepoksemme näyttäytyy nyt uudessa valossa. Vaikka Kalevala on inspiroinut taidetta, siitä on kirjoitettu ja sitä on tutkittu moninkertaisesti, sen naishahmot eivät ole koskaan olleet kokonaisen tietokirjan aiheena. Onko ajateltu, että Kalevala on jo kaluttu puhki tai että kalevalaiset naiset eivät inspiroisi nykynaisia?Kalevalan naiset näyttävät konkreettisesti, miten maailmalle pannaan tarpeen tullen hanttiin ja pidetään oma pää ja myös sen, miten elämän muutoksiin mukaudutaan ja niistä selvitään, vaikka kuinka pelottaisi - välttämätön taito epävarmassa ja nopeasti muuttuvassa nykymaailmassakin.


Lukija: Erja Monto
Kesto:

4.0

150 arvosanaa

Marru

7.2.2024

Hankala arvioitava: Kalevala kiinnostaa aina, ja oli mukava saada katsaus naishahmojen tarinoihin, mutta kirjoittajan omista tulkinnoista paistoi läpi tietynlainen asenne, ja ne olivat toisinaan hyvin kaukaa haettuja, jopa naurettavia. Erja Manto loisti jälleen lukijana.

Anonyymi

5.5.2023

Aivan loistava kirja, avasi Kalevalaa ihan uudesta näkökulmasta, ja miten hauskasti. Kukaan kuin Erja Manto ei olisi osannut tulkita tekstiä niin hyvin.

Jaana

23.3.2023

Avasi näkemään ja ymmärtämään Kalevalan tarustoa uusin silmin.