(103)

Itselleni - Keisarin mietteitä elämästä

äänikirja


Marcus Aureliuksen Itselleni on Rooman keisarin mietekirja, jossa kiteytyy antiikin filosofian luonne aitona elämäntapana. Rooman valtakuntaa toisella vuosisadalla hallinnut Marcus Aurelius pyrki toteuttamaan stoalaisen filosofian opetuksia sekä yksityiselämässään että politiikassa.

Marcus Aureliuksen ajattelun ytimenä on ymmärrys ihmisen paikasta maailmassa, jossa yksilön hyveitä ovat oikeudenmukaisuus lajitovereitaan kohtaan, totuuden etsintä sekä mielentyyneys siinä tehtävässä, mikä hänelle on elämässä määrätty. Näihin hyveisiin keisari kannustaa väsymättä itseään - ja samalla lukijaansa.

Keisari tiesi kuinka elää hyvää elämää koettelevissa olosuhteissa, kuinka saavuttaa onnellisuus ja rauha kärsimyksen ja sekasorron keskellä ja kuinka tehdä eettisesti oikeita valintoja ilman omanvoitonpyyntiä. Itselleni on oikeamielisen hallitsijan kirjoittama kirja luonteenlujuudesta, johtajuudesta ja velvollisuudesta.

Tämä stoalaisen filosofian klassikko on innoittanut lukijoitaan vuosisadasta toiseen, ja se puhuttelee yhä jokaista, joka joutuu käyttämään valtaa, kohtaamaan vastoinkäymisiä tai uskoo parempaan huomiseen.


Lukija: Tuomas Kytömäki
Kesto:

4.1

103 arvosanaa

Kuutti

2.1.2024

Loistava ja ajaton teos, jonka jokaisen itseydestään kiinnostuneen tulisi lukea ainakin kerran.

Anonyymi

2.5.2023

Olen viime aikoina kuunnellut paljon antiikin filosofeja ja ajattelijoita. Jo silloin on syvällisellä pohdinnalla löydetty oleelliset elämää kannattelevat ja tuhoavat elementit, mutta mitään ei ole ihmiskunta vuosisatojen saatossa oppinut.

Benjamin

6.1.2023

Filosofien aatelistoon kuuluvan Aureliuksen tunnettu teos avaa kuulijalle portit stoalaiseen ajattelumaailmaan. Sopii myös filosofisten teosten juuri aloittaneille lukijoille.