(77)

Ikävän jälkeen

äänikirja ja e-kirja


Kiitetyn ja koskettavan sukutrilogian avaus

Palkittu romaanidebyytti luotaa Pohjanmaalta Kanadaan lähteneen siirtolaisen elämänkohtaloa ja tämän mieleen pesiytynyttä kaipuuta.

Elon ehtoo odottaa kulman takana Maria Alinaa, jonka luona Vöyrillä vierailevat enää kuolleet sukulaiset, Dallasin J. R. Ewing sekä kotihoitaja, jonka nimeä hän ei muista. Hänellä on kuitenkin vielä tärkeä tehtävä: kirjoittaa elämäntarinansa muistiin Atlantin vastarannalle jääneelle tyttärelleen.

Kuolema, suru ja ikävä ovat värittäneet siirtolaisen vaiheita, jotka avautuvat väkevinä kohtauksina lapsuudesta alkaen. Pohjattomasta kaipuusta, tukahdutetuista kyynelistä ja vaitonaisista ihmisistä kertova romaani on saanut innoituksensa Bertellin äidinäidin tarinasta.

Ann-Luise Bertell (s. 1971) on pohjalainen näyttelijä, kirjailija ja ohjaaja sekä Wasa Teaterin johtaja. Svenska Ylen vuonna 2016 palkitsema esikoisromaani Ikävän jälkeen aloittaa sukutrilogian, jonka toinen osa Oma maa nousi vuoden 2020 Finlandia- ja Runeberg-ehdokkaaksi.


Lukija: Elina Varjomäki
Kesto:

3.8

77 arvosanaa

Leena

26.1.2024

Hienosti ja herkästi kirjoitettu, mutta draaman kaari katkeileva. Vaatii lukijalta hyvää keskittymistä.

Susanna

31.7.2022

Kirja ruokkii omaa mielikuvitusta Kanadaan lähteneiden sukulaisten tarinoista, jotka lienevät hyvin moninaisia. Kaivosteollisuustyö oli monen suomalaisen unelma ja karu totuus saattoi olla hyvin toinen, kuin mitä tänä päivänä kerrotaan.