(209)

Ihana

äänikirja ja e-kirja


Miten elää jatkuvien olettamusten ja ennakkoluulojen maailmassa - ja mitä tehdä, kun itsekin tulee olettaneeksi?

Hyväntuulinen ja raikas nuortenromaani Ihana voitti WSOY:n TaajuusZ-kirjoituskilpailun. Säeromaanin elävästä ilmaisusta tulee mieleen spoken word, ja tekstissä kiteytyy se, mitä kirjoituskilpailulla haettiin: uusi ääni, joka kotimaisesta kirjallisuuskentästä vielä puuttui.

Lilja, ysiluokkalainen panseksuaali, on krooninen ihastuja. Uusimman someihastuksensa hän on ristinyt Ihanaksi - sillä Ihana vain on niin ihana! Kun Ihana osoittautuu Liljan yksinhuoltajaisän uuden naisystävän lapseksi, ihastuminen saa uudet kierrokset. Somessa Ihana on itsevarma ja tiedostava muunsukupuolinen, mutta Ihanan konservatiivinen äiti ei tiedä lapsensa todellisesta sukupuolesta mitään. Voiko Lilja hyväksyä, että isä seurustelee transfobiselta haiskahtavan naisen kanssa? Saako toista työntää ulos väkisin kaapista?

Dess Terentjeva (s.1992) on tamperelainen kirjailija. Hän on valmistunut Jyväskylän yliopistosta kirjallisuuden maisteriksi. Terentjevalta on aiemmin ilmestynyt kaksi fantasiakirjaa yhdessä Susanna Hynysen kanssa. Ihanaon Terentjevan ensimmäinen nuortenromaani.

"Nuoret ovat fiksuja, ajattelevaisia ja joskus he osaavat kuulla vaiennettujen ääniä aikuisia paremmin. Juuri nuorten kiihkeä välittäminen marginaalissa elävistä ihmisistä on toiminut kirjan inspiraationa”, Terentjeva kertoo.


Lukija: Elena Leeve
Kesto:

3.7

209 arvosanaa

Elli-Noora

22.4.2023

Kirja oli ihan ok. Sen sai luettua hetkessä kun niin lyhyt. Toki ei ihan sitä mitä itse luen, mutta erittäin mainio nuorille. Tärkeitä näkökulmia nostettu esiin joka oli hyvä.

Laura

13.4.2023

Ei mun juttu

Ruuti

11.4.2023

Kiva ja eläytyväinen lukija. Lyhyt, mutta hyvä kirja.