(38)

Ihan vaan lääkkeeksi: Alkoholin salakuljettajat kieltolain aikaan

äänikirja ja e-kirja


Keitä olivat viinan salakuljettajat?

Yksikään Suomen eduskunnan säätämä laki ei ole ollut niin halveksittu ja rikottu kuin vuosina 1919–1932 voimassa ollut kieltolaki. Kansan raitistamisen sijaan se sai suomalaiset juomaan salakuljetettua spriitä. Liiketoiminta oli hyvin kannattavaa, ja sitä harjoitettiin kaikkialla Suomessa. Mutta keitä salakuljettajat olivat? Algot Niska tunnetaan, mutta entäpä kaikki muut?

Kirja kertoo näistä salakuljettajista – tavallisista ihmisistä, kalastajista, joutomiehistä, työmiehistä ja -naisista, jotka yrittivät parantaa talouttaan kuljettamalla väkeviä alkoholihuomia ja erityisesti spriitä ympäri maakuntia. Alkoholia lastattiin veneisiin, autoihin, juniin ja hevoskuormiin – ja sitä kuljetettiin paljon. Jotkut kuljettajista jäivät kiinni ja päätyivät lopulta oikeuteen. Oikeuden pöytäkirjoista löytyy myös heidän tarinansa.

Kirja esittelee lukuisia kiinni jääneitä salakuljettajia eri puolilta Suomea. Elämäntarinat valottavat, millaista oli elää kieltolakiajan Suomessa ja millaiset ihmiset jäivät salakuljetuksesta kiinni. Kirjassa käsitellään myös alkoholin salakuljetusta ja sitä vastaan tehtyjä toimia sekä salakuljetustoimintaa vastaan perustetun merivartiolaitoksen toimintaa.



3.3

38 arvosanaa

Kaisa

3.2.2023

Mielenkiintoisia elämäntarinoita ja kohtaloita, toiset haluaa rikastua, toiset vain saada elantonsa. Tarinoita olisi kuunnellut mieluusti enemmän ja laajemmin.

Heidi-Maaria

29.1.2023

Hieman laajempaa olisin toivonut mutta ihan hyvä tämäkin.