(90)

Hitler ja Suomi: Pohjolan luonnonvarat ja suurvaltasota

äänikirja ja e-kirja


Suomen tie mitättömästä reunavaltiosta natsi-Saksan elintärkeäksi liittolaiseksi.

Uutuuskirja kertoo, kuinka Hitler oivalsi Suomen sotilaallisen ja taloudellisen arvon. Miten Pohjolan Klondikesta tuli osa Führerin suurta unelmaa?

Talvisota muutti Adolf Hitlerin käsityksen Suomesta. Kun pohjoinen pikkumaa ei joutunutkaan Neuvostoliiton vallan alle, siitä tuli tärkeä liittolainen. Hitler halusi nostaa raaka-aineiltaan rutiköyhän Saksan samalle viivalle kuin resurssijätit Yhdysvallat ja Iso-Britannia. Tähän hän tarvitsi kipeästi Pohjolan luonnonvaroja, kuten rautamalmia ja nikkeliä, ja näiden mukana sotilaallisesti kyvykästä Suomea.

Jatkosodan aikana Hitler raivostutti alaisensa antamalla Suomelle auliisti apua. Hän analysoi Suomen valtakeskittymiä, seurasi Pohjolan lehdistöä ja pohti mielialoja hämmästyttävän tarkkaan. Mannerheim oli hänelle Suomen tärkein johtaja.

Teos antaa uuden näkökulman Hitlerin suhteesta Suomeen osana Skandinaviaa.

Janne Könönen (s. 1977) on toisen maailmansodan historiaan perehtynyt toimittaja, tietokirjailija ja historiantutkija. Teoksissaan Könönen yhdistelee onnistuneesti historian suuria linjoja yksittäisiin ihmiskohtaloihin ja tapahtumiin.


Lukija: Juhani Rajalin
Kesto:

4.4

90 arvosanaa

Esko

29.9.2023

Paljon avaavava ww2 tapahtumiin

Matias

14.8.2023

Erittäin mielenkiintoinen teos.

Anssi

24.4.2023

Hyvin mielenkiintoinen kirja.