(292)

Hakaristin leimaama

äänikirja ja e-kirja


Suomen sotilas, jonka sankaruus mitätöitiin

Suomalaisen SS-miehen rankat koettelemukset sotarintamalla olivat pientä sen raskaan ristin rinnalla, jota hän rauhan tultua kantoi lopun elämäänsä.

Nuori ja seikkailuhenkinen luutnantti Klaus Runolinna haluaa antaa maalleen kaikkensa. Arvokkaimman koulutuksen ja kokemuksen saadakseen hän liittyy Suomen sodanaikaisen liittolaisen Saksan SS-joukkoihin, päätyy Wiking-divisioonaan ja taistelee Neuvostoliiton rintamalla Kaukasuksella. Rauhan jälkeen Suomi, joka lähetti hänet sotaan, kääntää tylysti selkänsä hakaristin leimaamalle soturille. Vauhdikas jännitysromaani on rohkea keskustelunavaus jälkiviisaasta tuomitsemisesta.

Suositusta Operaatio-sarjasta tunnettu Ville Kaarnakari on uudenlaisen sotaromaanin kehittäjä, jolla ei lajityypissä juuri ole kilpailijoita. Hän on reservin majuri ja palvellut mm. rauhantehtävissä Lähi-idässä. Hän kirjoittaa myös Legioonalainen Peters -sarjaa Kyösti Pietiläisen kanssa.


Lukija: Jukka Pitkänen
Kesto:

4.3

292 arvosanaa

Veli-Pekka

7.3.2024

Kirja korjasi näkemystäni siitä, mikä motivoi ensimmäiset (parhaiten oppineet) ja suurimman osan suomalaisnuorista lähtemään SS-koulutukseen Saksaan. Muistakaamme isien ja äitien laaja Saksan ja jopa kansallissosialismin suora ihailu ja laajahko vähintään hiljaisesti epäilevästi hyväksyvä asenne maassamme. Se, että suomalaiset sotapojat menestyivät niin hyvin sekä Suomessa että kirjan hienosti kuvaamana Saksan joukoissa kertoi ja vakuutti minua edelleen erityisesti siitä, kuinka suuri seuraus miehinä ja kalustona Saksalla oli loppujen lopuksi suomalaisten hienoon menestykseen. Lisäksi kosketti se laajuus, jolla rauhanajan työmahdollisuuksia rajoitettiin, yhtenä esimerkkinä puolustusvoimat/raja/suojelu- ym poliisi. Terveiset 76,5v taistelupioneeri (kessuksi varusmiesaikana, ylikessuksi 2. kertausharjoituksissa)

Mika

27.10.2023

Loistava👌

Marko

15.7.2023

loistava, suosittelen!