(1324)

"Et kuitenkaan usko...": Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä

äänikirja ja e-kirja


Näyttelijä Ville Haapasalo on meillä tunnettu televisiosarjoistaan, joissa hän kiertää Venäjää ristiin rastiin. Suomessa hän on toki suosittu, mutta sitä ei voi verrata Haapasalon jättimäiseen suosioon Venäjällä. Arvostettu Forbes-talouslehti on rankannut Haapasalon Venäjän "kolmanneksi arvokkaimmaksi kasvoksi".

Villen uskomattomat seikkailut Venäjällä alkoivat siitä, kun täysin kieltä taitamaton nuorukainen aloitti ensimmäisenä ulkomaalaisena opinnot Leningradin teatteriakatemiassa vuonna 1991. Opiskeluvuosina Neuvostoliitto kaatui, ja Haapasalo sai kantapään kautta kokea, millaista oli nähdä nälkää ja tulla kerta toisensa jälkeen ryöstetyksi. Onni kuitenkin kääntyi, kun hänet valittiin näyttelemään elokuvaan Metsästyksen kansallisia erikoisuuksia, josta tuli Venäjän kaikkien aikojen suosituin komedia. Nyttemmin Ville on paitsi kansan myös Venäjän valtaapitävien suosikki.

Kauko Röyhkä on kirjannut muistiin Villen uskomattomat vaiheet Venäjän jälleensyntymisen vuosina. Tarina on hulvattoman hauska ja rankka eikä aina kovin kaukana paroni von Münchhausenin muisteloista. Juha Metson valokuvat rakentavat tarinalle toisen ulottuvuuden, jossa näkyvät itänaapurin kurjuus ja korskeus.

Juha Metso (s. 1965) on valokuvataiteilija, joka on julkaissut yli 30 kirjaa ja jonka töitä löytyy kaikista merkittävimmistä suomalaisista taidemuseoista. Metso on pitänyt yli 30 vuoden uransa aikana lähes sata yksityisnäyttelyä Suomessa, muualla Euroopassa, Venäjällä ja Amerikan mantereella. Hän on työskennellyt taiteilijana yli 60 maassa erityisesti entisen Neuvostoliiton maissa. Metson tyyli on itsenäinen ja helppo tunnistaa. Teoksista on sanottu, että ne eivät ole sievisteleviä vaan karheita ja rosoisia. Rujo saattaa kuitenkin muuttua herkäksi ja kivenkova haavoittuvaksi. Arkipäivän dokumentaristina Metso on tarinankertoja, joka tuo katsojien eteen peittelemättömiä ja karunkauniita näkymiä ihmisyyden kaikkiin kerroksiin. Metson kuvien yhteinen piirre on kyky liikkua ajassa. Mitä ikinä hän kuvaakin, lopputuloksessa menneisyys keskustelee nykyisyyden kanssa. Ja jos historian läsnäolo on Metson tuotantoa yhteen sitova loimi, on kaiken perustana luonto ja se, miten ihminen ja ihmisen teot näyttäytyvät suhteessa luontoon.


Lukija: Ville Tiihonen
Kesto:

4.2

1324 arvosanaa

Satu

28.2.2024

No johan oli!

Katja

18.2.2024

haastattelumuoto ei sovi äänikirjaan

Ricardo

16.1.2024

No joo