(3)

Eroon hengellisestä väkivallasta

e-kirja


Valtiotieteiden tohtori Maija-Leena Rova analysoi tässä kirjassa monipuolisesti syitä uskonyhteisöjen hengelliseen väkivaltaan. Sen takapiruna ovat yleensä fundamentalistisen tiukat opilliset tulkinnat. Niistä seuraa epädemokraattista johtamista ja ihmisoikeusloukkauksia. Rova vertaa mielenkiintoisesti uskonyhteisöjen ja poliittisten liikkeiden toimintatapoja toisiinsa.

Kirjan fundamentalistisia esimerkkiuskonyhteisöjä ovat jehovantodistajuus, vanhoillislestadiolaisuus ja helluntailaisuus. Rovan edellinen kirja, Uskonsota keittiössä, kuvasi vanhoillislestadiolaisuudesta eronneiden tuskallisia eroamis- ja selviytymisprosesseja. Eroon hengellisestä väkivallasta -kirjassa siirrytään askel eteenpäin: miten uskonyhteisöt voivat päästä eroon hengellisestä väkivallasta?

Kirja päättyy 14 toimenpide-ehdotukseen laajoine perusteluineen. Hengellistä väkivaltaa ”kierretään kuin kissa kuumaa puuroa” toisin kuin urheilun ja kulttuurialan epäeettisiä toimintatapoja. Julkisen vallan ja luterilaisen kirkon on syytä ryhtyä toimenpitesiin myös hengellisen väkivallan kitkemiseksi.

Hengellinen väkivalta ei ole kenenkään etu, vaan se aiheuttaa merkittäviä ongelmia ja kustannuksia – kuten mielenterveysongelmia, päihteiden väärinkäyttöä ja työttömyyttä – uhreille ja yhteiskunnalle. Hengellinen väkivalta ei saa polkea alleen uskonnon- ja omantunnonvapautta.



3.7

3 arvosanaa

Tapio

31.10.2022

Uskonnon vapaus ei toteudu, jos yhteiskunta sanelee, miten saan uskoa. Hyvä, että todellisia hengellistä väkivaltaa harjoittavia on nostettu esiin.