(4)

De unga baronerna

e-kirja


"'Jag älskar Edita. Jag tänker gifta mig med henne. Det är mitt fasta beslut.'

Greve Jockum Riddercrona såg bistert på den unge mannen som stod framför honom inne i det halvmörka brukskontoret. Han såg förskrämd ut som en strykrädd pojke.

'Ditt fasta beslut!' Greve Jockum drog på munnen.

'Jag tvivlar inte på att du är fäst vid flickan, men jag misstänker att hon beslutat sig för dig långt innan du haft en tanke på henne!'"

Edita är ung, underskönt vacker, och urfattig. När den unge baronen Viggo förälskar sig i henne har hon en chans att få allt, både sitt livs kärlek och ett bättre liv. Viggos familj är dock minst sagt missnöjd men den unge mannens val av fästmö, och gör vad de kan för att stoppa bröllopet. Det skulle ju bli skandal i glasbruket och långt därutanför om bröllopet gick av stapeln.

Edita och Viggo får dock sin vilja igenom, men när gästerna börjar anlända till bröllopet möter hon Viggos bror, Max, och Edita inser genast att hon förlovat sig med fel bror. Ska hon följa hjärtat, eller löftet hon givit Viggo?

Birgit Th. Sparre (1903-1984) var en svensk författare. Birgit föddes under hemliga omständigheter och fick aldrig veta vilka hennes biologiska föräldrar var. Hon växte upp som fosterbarn och debuterade som författare som 22-åring. Mest känd är hon för romansviten Gårdarna runt sjön.